Volledig scherm
Een flitspaal langs de N310 in de gemeente Ede. © Herman Stover

Flitspaal bij Harskamp heeft het drukker: ruim 3.000 automobilisten meer geflitst

RHENEN - De flitspalen in de Vallei hebben het in het tweede kwartaal van 2019 wat rustiger gehad dan in het eerste kwartaal. Uitzondering is de flitspaal in de gemeente Ede bij de N310 ter hoogte van Harskamp. Daar steeg het aantal geflitste automobilisten van 7.866 naar 10.916. 

Het gaat om de flitspaal op de Otterloseweg van Harskamp ter hoogte van het oude museum. Die scoorde vorig jaar ook al het hoogst in de regio. In 2018 liepen daar 28.580 automobilisten tegen de lamp voor te hard rijden.

Dreeslaan scoort het hoogst in de stad Ede

In de gemeente Ede staan acht flitspalen. De meeste van die flitspalen laten in de periode mei tot en met augustus een daling zien van het aantal overtredingen in vergelijking met de eerste vier maanden van het jaar. 

De flitspaal binnen de bebouwde kom van Ede met de hoogste score was die op de Dreeslaan in de buurt van het ziekenhuis Gelderse Vallei. Die ging 5494 keer af, dat is 625 keer minder dan in de eerste vier maanden van het jaar.

Achterberg

Flitspalen die voor veel commotie hebben gezorgd, zijn de twee in Rhenen die staan bij de kruising van de N233 en de Achterbergsestraatweg. Daar is twee jaar geleden de snelheid op de kruising teruggebracht van 80 naar 60 kilometer per uur om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Twee flitspalen staan daar sindsdien dag en nacht te controleren. Vorig jaar kwam de kruising met 24.706 bekeuringen direct in de provinciale top vijf. In het tweede kwartaal werden er 8522 overtredingen geturfd, het merendeel voor te hard rijden en in 142 gevallen voor door rood licht rijden. Dat is een stuk minder dan in de eerste vier maanden van het jaar, dat waren er 10.742.

Oppassen op weg naar het noorden

Opmerkelijk is dat op de kruising bij Rhenen vooral automobilisten richting het noorden in de overtreding gaan. Richting Veenendaal waren er 6712 overtredingen, de andere kant op richting de Rijnbrug ging de flitspaal maar 1810 keer af.

Er zijn plannen om de kruising aan te pakken en er een fietstunnel aan te leggen. Of daarmee ook de snelheidslimiet op de kruising verandert, is nog niet bekend.

De opbrengsten van alle boetes vloeien in de staatskas.

Volledig scherm
De kruising van de N233 en de Achterbergestraatweg waar flitspalen neer zijn gezet om de verkeersveiligheid te verbeteren. © Herman Stover

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei