Volledig scherm
Een vertrouwd beeld in de FoodValley. De regio wil het gebied internationaal in de etalage zetten als hét kenniscentrum. © AD

FoodValley levert 'antwoord op wereldvoedselprobleem'

EDE - Meer dan 40 miljoen euro vraagt de regio FoodValley van het rijk voor een uiterst ambitieus plan: het bedenken van nieuwe manieren om de wereld te voorzien van gezonder en duurzaam geproduceerd voedsel.

De regio FoodValley omvat de gemeenten Ede, Wageningen, Veenendaal, Rhenen, Renswoude, Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel. Samen met de provincies Gelderland en Utrecht, de universiteiten van Wageningen en Utrecht, boerenvakbond LTO en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben ze een plan ingediend bij het rijk.

Ze hopen in aanmerking te komen voor een zogeheten 'regiodeal'. Het rijk heeft regio's uitgenodigd om met plannen van nationaal belang te komen. De FoodValley wil graag een internationaal uithangbord worden voor vernieuwende agrarische voedselproductie en voedselgezondheid.

Een van de meest in het oog springende projecten is de oprichten van een World Food Center in de voormalige Mauritskazerne in Ede. Dat moet in het jaar 2021 opengaan als 'etalage' voor het gebied en kost 60 miljoen euro.

De overheid werkt daar samen met het bedrijfsleven en de kenniscentra aan internationale oplossingen voor het voedselvraagstuk. Het wordt ook een groot informatiecentrum voor het publiek over gezond eten en een gezonde leefstijl, dat jaarlijks 350.000 bezoekers moet trekken.

Ook de universiteiten van Maastricht, Nijmegen en Groningen werken mee aan dat onderzoekscentrum. Dat komt ook van de grond als er via de regiodeal geen rijksgeld zou komen.

Een ander onderdeel van het regiodealplan is zorgen voor goedkope huisvesting en laboratoria voor jonge ondernemers die iets van de grond willen krijgen op het gebied van de productie van duurzaam en gezond voedsel.

De deal die nu wordt voorgesteld onder het motto 'Gezond voedsel voor de toekomst', wordt van nationaal en internationaal belang geacht. ,,We moeten als organisaties met elkaar sneller omschakelen naar productie én consumptie van duurzaam en gezond voedsel. Die regiodeal willen we met de rijksoverheid sluiten'', zegt de Utrechtse gedeputeerde Mirjam Maasdam.

Duurzamer

Uitgangspunt van het onderzoek is is dat de wereldbevolking groeit, terwijl de landbouwgrond jaarlijks met miljoenen hectares afneemt als gevolg van de klimaatverandering. Stip aan de horizon is het jaar 2050, als er in de wereld 9 miljard monden gevoed moeten worden.

De wereldwijde vraag naar voedsel gaat met 60 procent stijgen. De klassieke voedselproductie - op grote oppervlaktes met veel kosten en lange transportketens - volstaat daardoor niet meer. ,,We zullen anders, duurzamer voedsel moeten produceren, met meer oog voor mens en dier. Gezonde voeding moet een vitaal onderdeel van de gezondheidszorg worden, met betere voeding kunnen we de kwaliteit van leven verbeteren en ziektes voorkomen'', zegt Maasdam. Duurzamer en gezonder voedsel en ook veiliger (minder vervuilende) productie daarvan vraagt om vernieuwing en versnelling van voedingsketens, stellen de Europese Unie, het rijk en de regio's vast.

Baanbrekend

De FoodValley heeft volgens de plannenmakers alles in huis om daaraan een belangrijke bijdrage te leveren. ,,We kunnen in deze regio baanbrekende innovaties voor elkaar krijgen'', zegt de Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer.

Concreet wordt onder meer gedacht aan experimenten met nieuwe stallen die voor veel minder uitstoot van CO² zorgen. Ook is het de bedoeling om voedsel te gaan produceren dat veel minder energie kost. Transportlijnen kunnen veel korter. En er komen ook campagnes om mensen ertoe te verleiden gezonder en duurzamer geproduceerd voedsel te eten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei