Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Forse wietkwekerij met 2000 planten opgerold in Otterlo: ‘Hier zit een bende achter’

OTTERLO - In het buitengebied van Otterlo hebben agenten woensdagmiddag een grote, professionele wietkwekerij opgerold. Het gaat om een kwekerij met meer dan 2.000 planten, zegt Peter van den Berg, teamchef van de Politie Ede.

,,Dit staat niet op zichzelf. Hier zit hoogstwaarschijnlijk een criminele bende achter”, laat hij weten.

De kwekerij vonden agenten in een loods achter een woning aan de Westenengerdijk. De bewoners, een man van 57 en een vrouw van 44, zijn als verdachten opgepakt. Zij zitten vast. 

Anonieme tip

Volledig scherm
Een van de auto's die in beslag is genomen. © Politie

De politie kwam de kwekerij op het spoor door een anonieme tip, zegt Van den Berg. ,,Veel zaken wezen er op dat hier een wietkwekerij was. Het pand werd ook al langer genoemd. Toen we het pand binnen gingen, bleken de vermoedens inderdaad te kloppen.” 

Drie auto’s zijn in beslag genomen, net als enkele kleinere voertuigen, zoals een quad.

,,Dat doen we om te voorkomen dat misdaad loont. Als de kwekerij al lang in bedrijf is, betekent dat ook dat de verdachten er veel illegale inkomsten uit hebben gehad. Dat geld willen we terug vorderen. Door deze spullen nu in beslag te nemen, is al een deel van hun financiële voordeel weg. Mogelijk wordt er ook nog beslag op de woning gelegd.” 

Zeer professioneel

Quote

Bij zulke grote en professio­ne­le kwekerijen, moet er bijna wel een criminele bende achter zitten.

Peter van den Berg, Teamchef Politie Ede

De kwekerij is volgens de politie zeer professioneel en erg groot. Daarom denken de agenten dat de ‘kwekerij niet op zichzelf staat’.

,,We onderzoeken of de kwekerij deel uitmaakt van een grotere organisatie. Bij zulke grote en professionele kwekerijen, moet er bijna wel een criminele bende achter zitten.”  

Volgens Van den Berg komen in buitengebieden kwekerijen van zo'n formaat vaker voor dan in de bebouwde kom. ,,Daar treffen we doorgaans 300 tot 400 planten aan. In het buitengebied valt een wietkwekerij minder op en zijn vaak grotere loodsen.”

Alle planten en apparatuur in het pand zijn woensdag in beslag genomen. Deze worden vernietigd.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei