Volledig scherm
© ANP

'Gasloos bouwen maakt grond niet duurder'

EDE - De koper betaalt niet te veel voor zijn grond nu er gasloos wordt gebouwd in Ede. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van Bram van der Beek (ChristenUnie). 

Nieuwbouwwoningen worden in Ede sinds 1 juli niet meer aangesloten op het gasnet. Dat heeft tot gevolg dat de gemeente bij het bouwrijp maken van de grond ook geen gasaansluitingen meer hoeft aan te leggen. Gemeenteraadslid Bram van der Beek (ChristenUnie) constateerde dat de grondprijs hetzelfde blijft, terwijl de gemeente de kosten voor de gasaansluitingen niet meer had. Hij stelde daarom vragen  aan B en W.

Geen kosten

Van der Beek had het gevoel dat de consument nu dubbel betaalt. Aan de ene kant krijgt hij geen gasaansluiting meer, maar kost de bouwrijpe grond net zoveel. Aan de andere kant moet hij investeren in kostbare duurzame alternatieven, bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. B en W zeggen echter dat hiervan geen sprake is. 'Als er geen gasaansluiting wordt gerealiseerd, worden hier ook geen kosten voor in rekening gebracht via de grondprijs', schrijft het college. 

B en W voegen er aan toe dat er natuurlijk wel een andere energievoorziening moet komen als er geen gas meer komt. De kosten daarvan kunnen in het begin weliswaar hoger zijn dan met gas, maar volgens het college zijn die alternatieven op den duur wel goedkoper voor de gebruiker.

Voor de gemeentelijke grondexploitatie maakt het niet uit of er wel of geen gasaansluitingen worden aangelegd. 'Het niet aanleggen van een gasnet levert voor de gemeente dan ook geen voordeel op', aldus burgemeester en wethouders.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei