De  voormalige Jehovahal aan de Edeseweg, langs de A12 in Bennekom.
Volledig scherm
De voormalige Jehovahal aan de Edeseweg, langs de A12 in Bennekom. © Herman Stöver

‘Gebruik lege congreshal in Bennekom als noodhospitaal’

BENNEKOM - Gebruik de leegstaande congreshal in Bennekom ten tijde van de coronacrisis als noodhospitaal. Dat voorstel doet de eigenaar van het enorme pand.

Het voormalige onderkomen van de Jehovah’s Getuigen is per direct beschikbaar en kan de toenemende druk op ziekenhuizen mogelijk verlagen, zegt Arjen de Vries van Zenzo Maatschappelijk Vastgoed. 

De pandeigenaar staat open voor een verbouwing om de hal geschikt te maken voor zorgverlening. Het gebouw, gelegen aan de Edeseweg tussen Bennekom en Ede, heeft een totale oppervlakte van 5.800 vierkante meter, inclusief een grote zaal van 1.600 vierkante meter en ontvangstruimte van 1.000 vierkante meter.

‘Pand is multifunctioneel’

Er ligt nog geen concreet plan voor een noodhospitaal, zegt De Vries. Hij heeft zijn idee geopperd bij minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en wacht de vraag vanuit de zorgsector en overheid af. 

,,Als de nood in ziekenhuizen aan de man komt en nog meer mensen geweerd worden, kan ik me voorstellen dat reguliere patiënten moeten uitwijken naar een ander onderkomen. Of dat er een speciale coronalocatie komt’’, zegt de vastgoedbeheerder.

,,Wellicht kan de congreshal dan uitkomst bieden. Het pand is multifunctioneel. Verwarming en elektriciteit zijn al aanwezig.’’

Sloop

Volledig scherm
© Herman Stöver

Zenzo Maatschappelijk Vastgoed heeft plannen de hal in de toekomst te slopen. Het vastgoedbedrijf wil een nieuw complex met verschillende functies neerzetten, zoals een kerk en kinderopvang. 

,,Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de duurzaamheidsaspecten en functionaliteiten om het te kunnen vermarkten”, zegt De Vries. De eigenaar kijkt voorlopig naar tijdelijke gebruikers.

De parkeerplaats en loods op het terrein worden momenteel al gebruikt door vervoersbedrijf Noot. Ook de Vrije Evangelische Gemeente Bennekom krijgt voor diensten een plek in een bijzaal.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei