Volledig scherm
Het Poortgebouw bij een militaire oefening. © Herman Stover

Geld voor ENKA van provincie

EDE - De provincie Gelderland wil een kleine miljoen euro aan subsidie geven aan erfgoedstichting BOEI voor het onder meer opknappen van het poortgebouw van de voormalige ENKA-Fabriek in Ede. 

Onder de noemer 'functioneel gebruik erfgoed' wil de provincie bijdragen aan de restauratie, verduurzaming en herbestemming van het poortgebouw en de spinnerij en de restauratie van de ketelhuis-schoorstenen. Het zijn de gebouwen op ENKA die al laatste toe zijn aan een grondige renovatiebeurt. Eerder werd de grote westhal opgeknapt waar nu de Fietser in huist. Ook het voormalige kantinegebouw is al gerenoveerd. Dit pand wordt nu omgebouwd tot basisschool.  

3,7 miljoen 

De totale kosten van de renovatie van de schoorstenen, de spinnerij en de schoorstenen zijn 3,7 miljoen euro. De provincie wil daarvan dus ruim een kwart op zich nemen. Volgens de provincie wordt verdere achteruitgang van de monumenten op deze wijze voorkomen en kan er een einde komen aan leegstand. 

In totaal willen gedeputeerde staten een kleine vijf miljoen euro verdelen over verschillende projecten. De Statenleden moeten daar overigens nog over beslissen. Pas als zij dat gedaan hebben, wil Arno Boon van BOEi een toelichting geven op de plannen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei