Volledig scherm
Impressie van de nieuwe Parklaan in Ede ter hoogte van de kazerneterreinen. © Gemeente Ede

Geschil Parklaan Ede in de file bij Raad van State

EDE - Het antwoord op de vraag of de gemeente Ede mag beginnen met de aanleg van de nieuwe oostelijke rondweg, de Parklaan, laat maanden langer op zich wachten dan eerder gedacht. De Raad van State in Den Haag, die het verlossende woord moet spreken, heeft de behandeling van bezwaren tegen het plan in de wachtkamer gezet.

De Raad van State wil eerst een principiële uitspraak doen over geschillen rond het Programma Aanpak Stikstof. Het Parklaan-plan, waarin dit ook een rol speelt, zit daar niet bij maar moet er wel op wachten. De gemeente verwacht dat dit een half jaar extra vertraging oplevert. Ede had eerder gehoopt dat de behandeling eind dit jaar zou zijn.

De Parklaan moet de N224 in het noorden via station Ede-Wageningen gaan verbinden met de A12 in het zuiden. De weg is nodig vanwege alle ontwikkelingen op de voormalige kazernes en het Enka-terrein.

Weerstand
Ede is al jaren bezig om het bestemmingsplan erdoor te krijgen. Er is flinke weerstand van onder meer de Gelderse Natuur en Milieu Federatie en de Werkgroep Parklaan Anders. De eerste versie van het bestemmingsplan redde het niet bij de Raad van State. De gemeente repareerde het plan en doorliep sinds juni vorig jaar opnieuw de cyclus van besluitvorming. De bezwaarmakers lieten het opnieuw aankomen op de Raad van State.

Tegenvaller
Aangezien er steeds meer woningen staan op de voormalige kazerneterreinen en het Enka-terrein is de vertraging een tegenvaller. De afdeling Verkeer van de gemeente Ede bekijkt inmiddels of het deel dat nodig is om de Mauritskazerne te ontsluiten er toch alvast kan komen. Ook de Enka-wijk wacht met smart op een volwassen aansluiting op de Bennekomseweg.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei