Volledig scherm
De Apache op de Ginkelse Heide bij Ede. © GinoPress B.V.

Gestrande Apache op Ginkelse Heide vliegt donderdag naar Gilze-Rijen

EDE - Monteurs van Defensie zijn druk een onderdeel te vervangen van de Apache gevechtshelikopter die dinsdag een voorzorgslanding maakte bij Ede. De heli kan daarna donderdag op eigen kracht terugvliegen naar de zijn thuisbasis Gilze-Rijen.

,,Hij blijft nog een nachtje staan’’, zegt een woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando woensdagmiddag. ,,Vanochtend (woensdag, HS) is er een ander team gearriveerd. Dat heeft het mankement gevonden. Als een onderdeel is vervangen, kan de Apache weer de lucht in. Maar dat wordt donderdag in de loop van de dag.’’

Bewaakt

De helikopter staat op de Ginkelse Heide zichtbaar vanaf de N224. Hij wordt bewaakt door de Koninklijke Marechaussee. Wat de reden was voor de voorzorgslanding, is nog niet bekend. 

Nu het Defensie lukt om de de heli vliegend te krijgen, scheelt dat een hoop werk. Anders moesten de rotorbladen worden gedemonteerd en had de kist op een dieplader getakeld moeten worden om via de weg naar basis Gilze-Rijen te worden gereden.

Verschillende

Dat was het geval toen een Apache na een draadaanvaring in een weiland in Zoelmond was gestrand. Het gaat overigens om twee verschillende helikopters. In Ede staat nu de Q25, in Zoelmond betrof het de Q29.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei