Volledig scherm
Elsa de Leeuw maakte een prachtige foto van de rampzalige brand op een school in Ede. © Elsa de Leeuw

Grote brand in Ede legt school compleet in de as

UpdateEen grote brand heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een technische school in Ede verwoest. Brandweerkorpsen uit de regio zijn de hele nacht bezig geweest het vuur onder controle te krijgen. 

Woensdagochtend zijn ze nog steeds aan het nablussen. Hoe lang dat gaat duren is nog niet duidelijk.

Directeur John Huizing van ROVC laat weten op dit moment geen tijd te hebben de pers te woord te staan. ,,We moeten alle lijnen vrijhouden.’’ 

Een externe woordvoerder laat weten dat de school op dit moment druk bezig is alle cursisten te informeren. Daarnaast is men volop op zoek naar alternatieven om de komende tijd wel lessen te kunnen gaan geven. Op de website van de opleider staat een nummer dat gebeld kan worden in spoedgevallen. 

Rook

Volledig scherm
Nablussen op woensdagochtend bij de grote schoolbrand in Ede. © DG

Bij de brand kwam veel rook vrij, die tot in de wijde omgeving was te zien en voor overlast zorgde. Volgens de brandweer bevatte de rook geen gevaarlijke concentraties aan giftige stoffen.

Het vuur brak dinsdagavond rond 23.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in het pand van ROVC Technische Opleidingen aan de Galvanistraat in Ede, dat beroepsopleidingen en trainingen verzorgt voor de technische industrie.

Metershoge vlammen

Volledig scherm
© AS Media

Het vuur in het deels houten pand werd steeds groter. Mensen uit de wijde omgeving, zoals Bennekom, Veenendaal en Wageningen, meldden op social media de rookwolken te zien. De vlammen sloegen tientallen meters hoog uit het pand.

De brandweer riep mensen op hun ramen en deuren te sluiten en waarschuwde dat de enorme rook ook het verkeer op de A12 zou kunnen hinderen. Ook is er een NL-alert gestuurd aan omwonenden.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

ROVC

ROVC is een opleidingsinstituut voor technische studies. Jaarlijks volgen meer dan 13.000 scholieren er een mbo-opleiding.  

Tweede brand

De brand op de Galvanistraat is de tweede brand in Ede in korte tijd. Afgelopen zondag brak op de Frankeneng brand uit. Daarbij kwamen asbestdeeltjes vrij. Het duurt nog tot vrijdag tot die deeltjes verwijderd zijn. 

Volledig scherm
De brand woedde tijdens het onweer dinsdagavond. Juliette Weusten maakte er een prachtige foto van. © Juliette Weusten
Volledig scherm
Een bedrijfspand in Ede staat deze dinsdagavond in brand. © RonV Media
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei