Gruwelijke mishandeling varkens bij fokkerij in Lunteren, boer wil rond de tafel met filmer

Video/UpdateEDE - Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij twee varkensfokkerijen, waaronder één in Lunteren. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt is te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.

De Partij voor de Dieren gaat hierom minister Schouten om uitleg vragen. Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien. Zij worden aan hun lot overgelaten. Nadat de biggen zijn ingeënt worden ze opgesloten in krappe ruimtes.

Volgens Animal Rights zijn het couperen van de staart en het slijpen van de tanden standaard praktijken die als routine bij de wet verboden zijn. ,,De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken’', zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.

Volledig scherm
Een still van de schokkende beelden gemaakt door Animal Rights. © Animal Rights Nederland & België/Screenshot video

Volgens hem zijn de gruwelbeelden geen uitzondering. ,,We hebben nog wel meer beelden bij andere fokkerijen. Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland.” 

Uit eerdere inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek al dat er veel mis is bij varkensfokkerijen. Bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de landelijke LTO-vakgroep Varkenshouderij was vrijdagochtend nog niemand bereikbaar voor commentaar.

Boer Gijs van de Lagemaat in Lunteren is niet te spreken over de actie: ,,We weten niet wie dit was. We zouden graag om de tafel willen met deze persoon om het een en ander uit te praten en uit te leggen.’’

Het varkensbedrijf van de familie Lagemaat staat bekend als een zichtboerderij: een boerderij waarbij je juist zomaar naar binnen kunt lopen om te kijken hoe het er nou eigenlijk aan toe gaat. Eerder gaf de boer bij deze krant aan dat ze ‘niks te verbergen hebben’. 

Reactie NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) reageert via Twitter op de beelden van de varkensboerderijen. Ze geven hierbij aan dat de varkenshouders varkens mogen insemineren, vaccineren en de staarten mogen couperen. Ook het afvijlen van tanden en het oormerken van biggen – zijn toegestane handelingen die varkenshouders in Nederland regelmatig uitvoeren.

Wel zijn ze geschrokken van de beelden waarin biggen ziek en gewond rondlopen of worden mishandelt. ,,De eigenaar hoort het dier uit zijn lijden te verlossen of te helpen als het er niet goed aan toe is. Hij moet zo diervriendelijk mogelijk handelen.’’ 

Als eindverantwoordelijken veroordelen ze zaken die worden laten zien in de filmpjes en hebben ze sowieso vragen over de gebeurtenissen. Ook zullen ze op inspectie gaan bij de bedrijven die worden genoemd door Animal rights.

Op dit moment kunnen ze nog geen onderzoek doen naar de gebeurtenissen, omdat Animal rights de beelden die ze al in het voorjaar van 2018 hebben gemaakt niet hebben aangegeven bij de NVWA.

Kamervragen

Robert Molenaar van Animal Rights hoopt dat deze actie, die bewust voor kerst naar buiten is gebracht, mensen aan het denken zet over wat ze met de feestdagen op hun bord hebben liggen. Ook heeft hij vooraf de Partij voor de Dieren ingelicht, die mondelinge Kamervragen wil stellen. Tijdens het vragenuurtje wil de partij van minister Schouten van Landbouw horen wat hieraan gedaan kan worden. Als dat niet lukt, volgens schriftelijke vragen voor een groter debat in januari.

,,De minister moet erkennen dat dit de dagelijkse gang van zaken is in de varkenshouderij‘’, zegt tijdelijk fractievoorzitter Esther Ouwehand. ,,Dit wordt nu nog structureel ontkend. Maar op het moment dat iemand undercover gaat, zien we altijd zulke beelden. Als ze erkent dat er dingen misgaat, zal ze er echt iets aan moeten doen.’’ Zelf wilde Ouwehand ook filmen in een varkenshouderij, maar daar werd ze naar eigen zeggen ondanks aandringen niet toegelaten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei