Hagepreek onder de open hemel in Ede

VIDEOEDE - Zo’n vijfhonderd gelovigen en andere belangstellenden woonden op tweede pinksterdag de 46ste editie van de hagepreek op de Ginkelse Heide bij. 

,,Tijdens de Tachtigjarige Oorlog hadden de protestanten aanvankelijk geen kerken en moesten ze hun toevlucht nemen tot diensten in de open lucht. Dat is nu gelukkig totaal anders’’, zegt emeritus-dominee en voorganger Cees Bax, die 22 jaar predikant in Ede is geweest. ,,Nu mogen we ons geloof onder een open hemel belijden en gelukkig doen we dat met velen, jong en oud.’’ 

Infuus

Quote

De Heilige Geest als metafoor voor een infuus

Cees Bax, Voorganger

De hagepreek nieuwe stijl is een initiatief van hervormd Ede en wordt zeer op prijs gesteld door  de talrijke in alle vroegte opgekomen gelovigen en andere Edenaren. Pinksteren is wat minder tastbaar dan Kerstmis, Pasen en Hemelvaart, de andere grote christelijke feestdagen. 

Bax had een infuus geleend bij het ziekenhuis voor zijn pinksterpreek. ,,Met Pinksteren vieren we de Heilige Geest, die ons inspireert. Met een infuus krijgen we in het ziekenhuis levensreddend vloeistof van boven aangereikt. Ik zie dat als een metafoor voor de manier hoe wij ons geloof door de Heilige Geest toegediend krijgen, als we er open voor staan, met Pinksteren.’’

Volledig scherm
De hagepreek op picknickplaats Het Wijde Veld bij de Ginkelse Heide in Ede © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei