Volledig scherm
Een van de flats waar brood van de balkons af wordt gegooid, aan de Van der Hagenstraat in Ede-Zuid. © Herman Stöver

'Heilig brood' dat van flats gegooid wordt moet biogas worden

EDE - Oud brood dat bewoners van 8 Edese flats om culturele en religieuze redenen over de reling naar beneden gooien, moet straks biogas worden. Het is de bedoeling dat een groepje bewoners de broodresten gaat verzamelen en vergisten in een eigen biogasinstallatie.

De gemeente Ede maakt voor dit nieuwe zwerfafvalproject - werktitel: 'Heilig brood uit de hemel' - 10.000 euro vrij. "Aanleiding is het toenemend aantal bewonersklachten over vervuiling van de openbare ruimte rond de flats", zegt een woordvoerder.

'Heilig brood'
In de recente nota Aanpak Ede Schoon staat het zo: 'Bewoners gooien brood over de balkons naar beneden om het terug te geven aan de aarde, 'moeder natuur'. Vanwege culturele/religieuze achtergronden van de bewoners is weggooien van 'heilig' brood bij het gewone afval namelijk verboden. Het verzamelen van dit brood en verwerken tot biogas is echter wel acceptabel. Het uiteindelijke doel is om dit biogas te gebruiken in een buurtkeuken voor het koken van gezamenlijke maaltijden voor kwetsbare bewoners.'

Subsidie
Woningcorporatie Woonstede wil een ruimte onderin een van de flats beschikbaar stellen voor de buurtkeuken. De gemeente Ede hoopt de kosten van het biogasplan samen met de kosten van 8 andere eigen zwerfafvalprojecten vergoed te krijgen van het rijk. Via Nederland Schoon is er jaarlijks 20 miljoen euro beschikbaar.

Lees meer over het 'heilig brood' in de papieren krant van 20/02/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei