Henk en Aalt op de trampoline in de achtertuin.
Volledig scherm
PREMIUM
Henk en Aalt op de trampoline in de achtertuin. © Herman Stöver

Henk en Aalt missen door coronacrisis hun grote, verstandelijk beperkte broer Jauc: ‘We moesten kiezen’

EDE - Henk en Aalt moeten hun grote broer missen. Vinden ze dat erg? Eigenlijk niet, want een leven met een verstandelijk beperkte broer is best zwaar. En soms gewoon verdrietig. 

,,Jauc maakt zichzelf snel boos’’, zegt de 11-jarige Aalt Mostert uit Ede. ,,Daardoor is er vaak ruzie in huis.’’ Met als gevolg dat Aalt erg zijn best doet om ruzie te voorkomen. Hij heeft er zelfs een bedrijfje voor opgericht: Aalt maakt je blij.

Quote

Soms ontploft hij. Hij kan de hectiek van een gezin niet goed aan en dat uit zich in boze buien.

Margreet Mostert

Grote broer Jauc (17) heeft een verstandelijke beperking,  die hoort bij het Rubinstein-Taybi Syndroom. Daarnaast heeft hij klassiek autisme. ,,Een ingewikkelde combinatie’’, zegt zijn moeder Margreet Mostert.

,,Jauc is een leuke jongen om te zien, verbaal vaardig. Maar soms ontploft hij. Hij kan de hectiek van een gezin niet goed aan en dat uit zich in boze buien. Hij kan bijvoorbeeld last hebben van dat iemand slikt tijdens het eten aan tafel en dan opeens ontploffen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei