Herdenking Market Garden op Ginkelse Heide trekt 100.000 bezoekers

update | videoEDE - De  75ste Airborneherdenking op de Ginkelse Heide in Ede is door zo’n 100.000 mensen bijgewoond. Dat maakte de gemeente Ede zaterdag aan het eind van de middag bekend. 

Prins Charles in uniform en prinses Beatrix in stemmig zwart gekleed legden kransen tijdens de plechtige herdenking van Operatie Market Garden bij het Airbornemonument. Gearmd liepen beide koninklijke hoogheden terug naar hun zitplaats. Er waren tien veteranen als eregast aanwezig. Arnhem-veteraan John Jeffries legde daarbij ondersteund door twee kinderen van de Cavaljéschool uit Ede eveneens een krans.

Sandy Cortmann maakte voor de tweede keer in zijn leven een sprong boven Ede. Destijds op de tweede dag van de Slag om Arnhem belandde hij in midden in de oorlogshel. Nu maakte hij in een tandemsprong vastgebonden aan een Franse parachutist een spectaculaire sprong in een vrij land.  ,,Don't take freedom for granted”, stelde de veteraan. Gehuld in een rood parachutenpak kreeg hij een ereplek bij de herdenking. Beide Arnhem-veteranen kregen een ovationeel applaus van het massaal toegestroomde publiek.

Ruim duizend parachutisten worden zaterdag gedropt. Het gaat om para’s uit onder meer Groot-Brittannië, de VS en andere NAVO-landen. Zij sprongen uit verschillende vliegtuigen waaronder Herculessen, Trasall en een Dakota.

Drukte 

De gemeente Ede stelde tevreden te zijn over het verloop van de herdenking. De massale belangstelling zorgde er wel voor dat de omliggende wegen al vroeg heel vol waren en dat bezoekers lang onderweg waren. Er ontstonden zelfs fietsfiles. 

Volledig scherm
Het is druk op de Ginkelse heide. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei