Volledig scherm
PREMIUM
Maarten-Jan Dongelmans. © Herman Stöver

'Het koor en ik zijn nooit op elkaar uitgekeken geraakt'

vrijdaginterviewEDE - Dirigent Maarten-Jan Dongelmans uit Ewijk is 25 jaar verbonden aan het ENKA Mannenkoor Ede. De gemiddelde leeftijd van de koorleden loopt nu tegen de zeventig en het wordt steeds moeilijker om nieuwe leden te werven. ,,Een mannenkoor heeft toch het imago van een blok graniet dat er staat en hoe harder het zingt, hoe mooier."

Tijdens uw sollicitatiegesprek gaf u aan dat u niet langer dan tien jaar aan het mannenkoor verbonden wilde blijven. Waarom heeft u zich daar niet aan gehouden?
Ik maakte die opmerking om te prikkelen, om aan te geven dat een verbintenis niet voor altijd is. Het was in die tijd ook heel trendy om dat te zeggen. Het koor en ik zijn nooit op elkaar uitgekeken geraakt.

Elke keer beginnen we ergens aan met nieuwe energie en er zijn altijd aanknopingspunten voor een vervolg. Zowel het koor als het bestuur staan achter mij, dat stimuleert ook.

De concertreizen zijn erg goed geweest voor de relatie met het koor. Dan hoor je bij de groep. Verder kan ik hier mijn muzikale ei kwijt. Dat is altijd zo geweest.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei