Volledig scherm
De airborne-herdenking in 2018. © Herman Stöver

Hier herdenkt Ede deze week Market Garden

EDE - Ede staat de komende week met tal van activiteiten stil bij de Slag om Arnhem, die 75 jaar geleden begon. Er zijn veel herdenkingen, daarnaast wordt de historie van de Edese oorlogshistorie steeds zichtbaarder met de onthulling van twee kunstwerken. 

Het eerste moment waarop Ede stilstaat bij de oorlog is dinsdag 17 september. Die dag wordt de replica van een Horsa glider, een transportzweefvliegtuig, onthuld op het dak van winkelcentrum De Stadspoort in Ede. De zweefvliegtuigen landden overigens niet op de Ginkelse Heide, wel net op het uiterste stukje van Ede.

Diezelfde dag is tussen 10:30 uur en 11:15 uur de overdracht van het airborne-monument. Groep 7/8 van basisschool Het Startpunt geeft het airborne-monument door aan groep 7/8 van basisschool Cavaljé. In de hele regio worden daarnaast op 17 september om 10.45 uur de klokken 10 minuten geluid ter herinnering aan de start van Market Garden en ter ere van de gevallenen. Dat gebeurt ook in Ede. 

Woensdag: 

Op woensdag wordt een groot kunstwerk op de Ginkelse Heide onthuld. Het ontwerp bestaat uit 6 meter hoge stalen vensters met figuren die uitbeelden wat er op de heide in 1944 gebeurde. Het zogenoemde landmark werd eerder al geplaatst.

Vrijdag: 

Donderdag zijn er geen herdenkingen in Ede, op de vrijdag is er de herdenking in Ede-Zuid. De slag om Arnhem begon voor Ede met een bombardement op Ede-Zuid. De bommen van de Engelsen waren bedoeld voor de Edese kazernes waar de Duitsers gelegerd waren, maar kwamen op een verkeerde plek terecht. 69 inwoners van Ede verloren hun leven.  Op vrijdag 20 september is er vanaf 11.00 uur een herdenking bij het oorlogsmonument aan de Parkweg, waar leerlingen van Edese scholen bloemen leggen. 

Diezelfde dag is er een airborne klassendag op de Ginkelse Heide. Vijfhonderd kinderen van groep 7 en 8 van worden meegenomen in het verleden door het Platform Militaire Historie Ede. Er zijn onder meer speeddates met veteranen. 

Zaterdag: 

De Edese airborne-week sluit af met de traditionele luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Nog altijd zijn er veteranen van toen aanwezig bij dit grootschalige evenement waarbij ruim duizend parachutisten springen boven de hei. Bij de herdenking zijn ook prinses Beatrix en de Britse prins Charles aanwezig.

Volledig scherm
De herdenking op de Ginkelse Heide in 2018 © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei