Volledig scherm
De Burgemeester Bootlaan in Ede. © Google Streetview

Hilversummers willen geen straat vernoemd naar oud-burgemeester van Ede

EDE - Hilversummers willen geen Burgemeester Bootstraat vanwege 's mans sympathie voor apartheid. Ede heeft al jaren een straat met die naam.

Hilversum wil zijn voormalig burgemeester (1951-1968) Joost Boot eren met een straatnaam. Daar is van verschillende kanten bezwaar tegen gemaakt. Voor hij in Hilversum aantrad was Boot, die overleed in 2002, vijf jaar burgemeester in Ede. Daar is al jaren een Burgemeester Bootlaan, waar voor zover bekend nooit bezwaar tegen is gemaakt.

In Hilversum is dat anders. Dat de straat waar zij komen te wonen op de nominatie staat naar Boot te worden vernoemd, is bij de toekomstige bewoners in het verkeerde keelgat geschoten. Zij hebben gezegd een voorkeur voor een andere naam te hebben (Het Molenpad) en hebben bezwaar aangetekend. 

Apartheidsgezind

Eerder deze week schreef Femke van Drooge, fractievoorzitter van de PvdA in Hilversum, een opiniestuk in Trouw. Zij betoogt daarin dat Boot ongetwijfeld goede dingen voor de stad heeft gedaan, maar dat de apartheidsgezinde lading die aan de oud-burgemeester kleeft, het onmogelijk maakt om hem een eigen straatnaam te geven.

Van Drooge wijst erop dat Boot in 1982 zijn ‘Praatboek uit Zuid-Afrika’ publiceerde, waarin hij opnieuw het zogeheten thuislandenbeleid bepleitte. Op dat moment waren er al meer dan tien VN-resoluties aangenomen die expliciet de apartheid veroordeelden en bovendien meerdere embargo’s tegen Zuid-Afrika oplegden vanwege de apartheid. Om die reden zou Boot geen straat mogen krijgen.

Het is was maandagavond nog niet bekend of Ede met deze informatie over Boot overweegt de straatnaam te wijzigen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei