Volledig scherm
Zomerhitte in Wijchen © Shutterstock

Hitterecord in Deelen bij Arnhem ongeldig verklaard

UpdateDEELEN - Het hitterecord dat eerder donderdag werd uitgeroepen, is ongeldig verklaard. In Deelen, even ten noorden van Arnhem, zou donderdagmiddag 41,7 graden gemeten zijn, liet het KNMI even na 14.00 uur weten. Dat record is even voor 15.00 uur door datzelfde instituut ongeldig verklaard.

Al snel ontstond er twijfel over de exacte temperatuur. Twintig minuten voordat de thermometer 41,7 graden aangaf, kwam de temperatuur namelijk nog maar net boven de 35 graden, liet de Achterhoekse weerman Gerrit Hiemstra weten. ,,Dat de temperatuur in twintig minuten met 6,7 graden is gestegen, is onwaarschijnlijk”, zei hij in een extra uitzending van het NOS Journaal. 

Het KNMI liet zelf ook al snel weten te twijfelen over het record. Mogelijk zijn er problemen ontstaan bij het weerstation. ,,We hebben geen ervaring met zúlke hoge temperaturen”, aldus de weerman. 

Wel is het hitterecord van 38,8 graden dat woensdag in Gilze-Rijen werd gemeten, opnieuw gesneuveld. Het kwik steeg daar donderdag tot 40,4 graden. Zo'n temperatuur is nooit eerder gemeten in Nederland. Het vorige record stond nog op Warnsveld, waar het op 23 augustus 1944 38,6 graden werd. 

Het weerstation in Deelen heeft ook het absolute warmterecord wat betreft de minimumtemperatuur. Het werd er op 27 juli 2018 niet koeler dan 24,4 graden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei