Volledig scherm
Een vrijwilliger gaat langs de deuren voor het goede doel © ANP XTRA

Hoe een collecte voor KiKa aangezien werd voor oplichting

updateEDE - Het leek een geval van oplichting: collectanten die in Ede de deuren afgingen voor KiKa, terwijl die nooit collecteert. De foto’s kwam op Facebook, de collectanten kregen de volle laag. Het blijkt allemaal een misverstand.

De gemeente Ede meldt nu dat de collecte echt voor de Stichting Kinderen Kankervrij was bedoeld. Een inwoner doet mee aan de Run for KiKa en hij en zijn familie collecteerden om daar geld voor op te halen.

Daarbij ging echter van alles mis: ze meldden de collecte bij KiKa en de gemeente, maar dat was blijkbaar niet goed doorgekomen. Toen er vragen uit de Edese wijk Veldhuizen kwamen dat er gecollecteerd werd, zei KiKa dat die normaal nooit contant geld vraagt en deden Politie en de Edese afdeling toezicht een waarschuwing uit voor de collectanten.

Een inwoner met een camera bij het huis zette foto’s van de collectanten op Twitter en Facebook, waarna negatieve reacties volgden. ,,Ze voelden zich bedreigd’’, zegt een woordvoerder van de gemeente. De collectanten hebben zich direct gemeld. ,,Het heeft vervelende naweeën gehad.’’ Inmiddels zijn de foto’s op verzoek weer van de sociale media gehaald. 

De oorspronkelijke bedoeling was dat er ook dit weekend gecollecteerd zou worden voor het goede doel, maar of ze dat nog aandurven is de vraag, zegt de woordvoerder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei