Volledig scherm
PREMIUM
EDE - De paradropping van de Rode Baretten op de Ginkelse Heide tijdens de herdenking van Market Garden. © ANP

Hoe het komt dat de Airborne in Ede minder leeft dan bij de buren

EDE - Banieren, maroonrode vlaggen aan de woningen. Waar buurgemeenten Arnhem en Renkum vol zijn van de Airborne, is er in het Edese straatbeeld nauwelijks iets van te zien. Terwijl Ede toch wel degelijk een van de vier Airbornegemeenten is. Hoe komt het dat de Airborne hier veel minder leeft?

Evert van de Weerd  (84), auteur van de Bevrijdingskroniek van de West-Veluwe, is ervan overtuigd dat de Airborne wel leeft, maar op een andere manier. Dat is volgens hem historisch te verklaren. ,,In Renkum waren ze in september 1944 even bevrijd. Daar heerste blijdschap, terwijl er in Ede veel verdriet was.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Frustratie bij kopers prefab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’
    PREMIUM

    Frustratie bij kopers pre­fab-woningen Slokker uit Zeewolde groeit: ‘Heel moeizaam en veel ellende’

    EDE - Veel kopers vinden dat bouwbedrijf Slokker Innovate uit Zeewolde de problemen met de Spaarhuis-woningen te traag en slecht aanpakt. Dat blijkt uit een rondgang langs bezitters van woningen in Apeldoorn, Ede, Culemborg en Zeewolde. ,,Het voelt alsof we aan het lijntje worden gehouden.’’ Slokker stelt juist dat 93 procent van de klachten zijn of nu worden opgelost. Ondertussen bouwt het Zeewolder bedrijf geen Spaarhuis-woningen meer.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei