Volledig scherm
© Thinkstock

Hond in het bos luistert nauw op Heuvelrug

RHENEN - De regels voor het wandelen met je hond in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug moeten blijvend bij het publiek onder de aandacht worden gebracht. Want waar de hond los mag en waar niet, dat luistert best nauw. Dat leert een incident afgelopen week bij Rhenen waarbij een hond een ree zwaar verwondde.

Dat gebeurde aan de rand van de Laarsenberg, even ten oosten van de militaire begraafplaats op de Grebbeberg.

Akkers
Honden mogen op de zuidflank van de Grebbeberg loslopen in ruim 90 hectare bos van terreinbeheerder Utrechts Landschap. Maar in de akkers eromheen mogen ze alleen aangelijnd verschijnen. In deze relatief rustige gebieden trekt het wild zich terug. Ook zijn er akkers waar zeldzame planten en kruiden groeien.

Druk
De bossen worden met name in het weekend druk bezocht. Utrechts Landschap heeft de controles op gebruik van het bos, onder meer door hondenbezitters, sinds enkele jaren weer opgepakt. De organisatie merkt dat bezoekers zonder voortdurend toezicht de regels steeds ruimer gaan nemen.

Boete
De opsporingsambtenaar in dienst van Utrechts Landschap doet de meeste overtredingen rondom een losloopgebied af met een waarschuwing. Wie zich met de hond waagt in een voor honden verboden natuurgebied, moet wel ernstig rekening houden met een boete. Die bedraagt 90 euro.

De Vallei