Volledig scherm
© ANP

Hoog over Ede niet blij met nieuwste plannen voor Lelystad

EDE - Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft een nieuwe verkeersverdelingsregel klaar. Na eerdere weigeringen uit Brussel om luchtvaartmaatschappijen te dwingen naar Lelystad Airport te verhuizen, probeert ze het nu door ‘prioriteit toe te kennen aan airlines die hun plek opgeven op Schiphol’. Dat staat in een Kamerbrief.

Ria Maliepaard heeft de brief van de minister net gelezen. ,,Hij zat zojuist in de mailbox van de SATL (Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen)’’, zegt Maliepaard, lid van de groep Hoog over Ede. ,,Ik heb hem vol verbazing gelezen. De minister gaat ineens af van het idee van Lelystad als overloopluchthaven voor Schiphol. En ze voegt andere zaken toe. Dat vinden wij stuitend en het is ook tegen de wens van de Kamer en het kabinet.’’ De Edese zegt dat ze meer creativiteit had verwacht bij de minister.

Verleiden

Hoog over Ede is ook niet te spreken over het plan van de minister om vliegtuigmaatschappijen te verleiden om vanaf Lelystad Airport te gaan vliegen. In de praktijk betekent dat dat het vliegveld aantrekkelijker moet worden voor de aanbieders van goedkope vakantievluchten. 

,,Dat druist helemaal in tegen het voornemen om pretvluchten een halt toe te roepen’’, vindt Maliepaard. ,,En te werken naar een eerlijke prijs voor vakantievluchten. Zo komt er nooit een reden om de trein te nemen naar een vakantiebestemming tot 800 kilometer. Er is zo absoluut geen zicht op eerlijke concurrentie tussen trein en vliegtuig. Daarnaast vrezen we dat er van de herindeling van het luchtruim in 2023 ook helemaal niets terecht komt.’’

Quote

We vrezen dat er van de herinde­ling van het luchtruim in 2023 helemaal niets terecht komt

Ria Maliepaard, Hoog over Ede

Teleurgesteld

Maliepaard is teleurgesteld dat CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch zich kan vinden in de brief van Van Nieuwenhuizen. ,,We hadden woensdag in Ede een avond over Lelystad. Daar zei het CDA Gelderland dat ze tegen opening van Lelystad was. Maar nu blijkt dus dat daar landelijk heel anders over wordt gedacht.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei