‘Hufterproof’ hek langs A12-parkeerplaats Ginkelse Zand toch vernield

EDE - Het vandalismebestendige hek bij de parkeerplaats Ginkelse Zand langs de snelweg A12 tussen Wolfheze en Ede is vernield. Het is onduidelijk  wie hiervoor verantwoordelijk is. Mogelijk is het een actie van gebruikers van de ontmoetingsplaats voor met name homo-mannen op die plek. 

Natuurbeheerder Victor Nuijten van de gemeente Ede meldde het vandalisme via sociale media

Volgens hem levert de ontstane situatie gevaar op voor weggebruikers. Wild uit het achtergelegen natuurgebied kan immers zomaar de snelweg op kan lopen. 

Ontmoedigen

Volledig scherm
Het vernielde hek bij parkeerplaats het Ginkelse Zand langs de A12 bij Ede. © Gemeente Ede

Het is sinds ruim twee jaar onrustig rond de parkeerplaats langs de rijbaan richting Utrecht. De gemeente Ede liet toen sloten plaatsen op twee klapdeuren die het mogelijk maakten vanaf de parkeerplaats in het bos te komen. Die deuren stonden model voor een stilzwijgende toestemming van de gemeente en wegbeheerder Rijkswaterstaat om het bos te gebruiken voor anonieme sekscontacten.

De gebruikers proberen sindsdien vergeefs om hun ontmoetingsplek terug te krijgen. De gemeente Ede liet begin vorig jaar een nieuw hek plaatsen, dat ‘hufterproof’ zou moeten zijn. Maar begin deze week is het dus toch vernield, volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat was dat voor het eerst.

Volgens Anthony Mathijsen is het versterkte hek niet de enige actie om het gebruik van de ontmoetingsplaats te ontmoedigen. Hij is spreekbuis van van de Stichting Platform Keelbos, die opkomt voor bezoekers van homo-ontmoetingsplaatsen. 

Snoei

De vernieling van het hek verbaast hem niet. De wegbeheerder heeft deze zomer al het laaghangende groen langs de parkeerplaats voor het hek laten snoeien. Daardoor kun je je als bezoeker eigenlijk niet meer anoniem voor het hek begeven, stelt hij. ,,De druk om het hek door te willen gaan, is daarmee alleen maar toegenomen.’’

Volgens Mathijsen komt een deel van de oorspronkelijke gebruikers van de  ontmoetingsplek nog altijd naar het Ginkelse Zand. Hij maakt zich zorgen over hun welzijn nu ze minder privacy hebben en volgens hem gedwongen zijn om na het invallen van de duisternis actief te zijn. Binnenkort praat hij opnieuw met Rijkswaterstaat over het besluit om het groen te snoeien.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei