Volledig scherm
Dermatoloog Peter Arnold. © Ziekenhuis Gelderse Vallei

Huidarts aan het werk bij de huisarts

EDE - Inwoners van Wageningen, Ederveen en Veenendaal kunnen vanaf deze maand met hun huidklachten terecht bij de huisarts. Dermatologen van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) in Ede gaan een keer per twee weken een middag in verschillende huisartsenpraktijken meewerken om daar hun kennis over met name huidkanker over te brengen aan de huisarts.

Het gaat vooralsnog om een proef van vier maanden, die voortborduurt op het succes van een vergelijkbare proef die het afgelopen jaar in drie huisartsenpraktijken in Renkum en Heelsum is gehouden. Huidarts Peter Arnold van het ZGV onderzocht niet alleen patiënten in het ziekenhuis, maar ook samen met de huisartsen. Hij kwam daar om de week een middag langs en onderzocht mensen met mogelijk (een voorstadium van) huidkanker. Deze werkwijze op locatie kent meerdere voordelen. De patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis en de huisarts doet ervaring op met verdachte huidafwijkingen. Vanwege deze voordelen is de proef nu uitgebreid.

Geen onnodige verwijzingen

Huisarts Hilde van der Poorte van huisartsenpraktijk Europaplein in Renkum heeft samengewerkt met Arnold en reageert positief: ,,Doel van deze andere manier van werken is patiënten goede zorg dicht bij huis te bieden. En huisartsen handvatten te geven om onderscheid te maken tussen huidafwijkingen die wel of niet behandeld moeten worden door de dermatoloog. Zo kunnen we onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen.’’

De uitkomsten van de proef zijn besproken in de Stuurgroep Regionale Zorgagenda, een samenwerkingsverband tussen Menzis, Huisartsen Gelderse Vallei, ZGV en Zorgbelang Gelderland. Hieruit kwam naar voren dat naast de huisarts en specialist ook de patiënten positief zijn over de uitkomsten. Menzis financiert de proef en is ook positief over de eerste resultaten. Kennis van de dermatoloog wordt gedeeld met de huisarts en de patiënt heeft het vertrouwen dat er goed naar zijn probleem is gekeken. Omdat patiënten eerder terecht kunnen bij hun huisarts dan bij de specialist, weten zij sneller waar ze aan toe zijn. Bovendien zijn ze geen eigen risico kwijt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei