Volledig scherm
De nieuwe woonwijk op het Enkaterrein in Ede. Met het NS-station op loopafstand in trek bij Randstedelingen. © Herman Stover

Huizenaanbod in de Vallei historisch laag

EDE - Het aanbod van koophuizen in de regio Foodvalley was niet eerder zo laag. Begin dit jaar stonden in alle acht gemeenten - waaronder Ede en Veenendaal - samen slechts 1200 woningen te koop. De gemiddelde vraagprijs was met 440.000 euro historisch hoog.

De cijfers komen uit de nieuwe Vastgoedmonitor Foodvalley, die de gemeenten, woningcorporaties en vastgoedondernemers jaarlijks laten opstellen. Anders dan het landelijk beeld wordt in de regio tegen de klippen op gebouwd: voor het derde jaar op rij gemiddeld 2500 woningen in plaats van de 1500 in de jaren ervoor.

Randstad

Maar dit bouwtempo weegt niet op tegen de overloop uit de Randstad. Die is in de afgelopen drie jaar met 60 procent toegenomen. De stijging van de huizenprijzen in de Randstad maakt dat wie daar geen woning kan betalen, uitwijkt naar aanpalende regio's. De olievlekwerking vanuit Utrecht en Amersfoort heeft Foodvalley bereikt.

Wat volgens Vastgoedmonitor-onderzoeker Jan Winsemius van Bureau Middelkoop ook een rol speelt, is dat in de provincie Utrecht veel minder aanbod is van laagbouw in een groene omgeving. ,,Na Leidsche Rijn, Houten en Nieuwegein zet Utrecht nu vol in op binnenstedelijk bouwen. Dat is een rigoureuze omslag en die draagt bij aan de groei van de toestroom naar deze regio”, zegt Winsemius. Juist in Foodvalley zijn die huizen wél te vinden.

Hoogopgeleid

Wie zijn dan de mensen die naar deze regio komen? ,,Hele normale mensen die vroeger voor 2,5 tot 3 ton een woning kochten in de Randstad, waarvoor nu tussen de 3,5 en 4 ton moet worden neergeteld", weet Winsemius. ,,Als je kijkt naar de leeftijd een gemixte groep, middel tot hoogopgeleid, maar niet altijd met een corresponderend hoog inkomen.” Het aantal studenten dat na afronding van de studie terugkeert naar het ouderlijk huis valt volgens hem mee.

Als gevolg van het straffe bouwtempo zijn het vooral nieuwbouwhuizen die in de Foodvalleygemeenten op de markt komen. Die gaan nu voor een groot deel naar Randstedelingen. Dit maakt het voor starters op de woningmarkt steeds lastiger om in de eigen regio aan een huis te komen.

Senioren

Volgens Winsemius doet Foodvalley er goed aan de oplossing te zoeken in doorstroming: ,,Je moet zó bouwen, dat je mensen verleidt om te verhuizen. Vooral senioren, omdat die lokaler zoeken dan andere groepen op de woningmarkt. En bijvoorbeeld mensen van middelbare leeftijd wiens kinderen net de deur uit zijn.” 

Foodvalley omvat de gemeenten Ede, Rhenen, Veenendaal, Wageningen, Barneveld, Nijkerk, Renswoude en Scherpenzeel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei