Hulptroepen voor de oerhollandse knotwilg tussen Veenendaal en Ede

VIDEOEDE/VEENENDAAL - Liefst dertig vrijwilligers van Mooi Binnenveld, A Rocha Heuvelrug en Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe hebben zaterdag de wilgen in natuurgebied Groene Grens tussen Ede en Veenendaal geknot. ,,Om te voorkomen dat ze splijten‘’, zegt Wageninger Pieter Smits van Mooi Binnenveld. 

,,Zonder vrijwilligers zou die oerhollandse knotwilg het heel moeilijk hebben‘’, weet Groen Grens-beheerder Thomas Kroon. ,,De knotwilg is onderhoudsintensief, het moet zeker elke vier jaar gebeuren anders splijt de boom door de snelle groei van de takken en valt-ie om. Maar omdat er zoveel vrijwilligers zijn gaat het best goed met de knotwilg en ook met de Groene Grens. Je kan het niet aan de boeren alleen overlaten. Het is geen onwil, maar dit onderhoud kost echt veel tijd.’’ 

Nachtorchis

Het natuurgebied scheidt woonwijk Veenendaal-Oost van Het Binnenveld: ,,Er groeien bijzondere planten als de welriekende nachtorchis en parnassia. En de steenuil is hier goed vertegenwoordigd.’’ Wageninger Jan-Hein Nijman, Achterberger Berend Oosterhoff en Veenendaalse Ilonka de Gruijl behoren tot de vrijwilligers.  De Gruijl is zeer gemotiveerd: ,,Wilgen zijn heel belangrijk voor het Hollandse landschap. Er zitten heel veel uilen en roofvogels in.’’ Het geoogste hout was eigenlijk bedoeld voor een houtwal in de Groene Grens, maar het land is te nat om het er neer te kunnen leggen. Kroon: ,,Ik denk dat Ouwehands in Rhenen wel belangstelling heeft voor dit wilgenhout. De dieren daar schijnen er van te houden.’’

Volledig scherm
Wilgen knotten bij de Groene Grens tussen Ede en Veenendaal © DG/Eric Wijnacker
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Weggestuurde vrijwilligsters Toon Hermanshuis in Ede mogen niet terugkomen

    Weggestuur­de vrijwillig­sters Toon Hermans­huis in Ede mogen niet terugkomen

    ZUTPHEN / EDE - Twee ex-vrijwilligsters Atie van de Meent uit Ede en Nelleke Middendorp uit Lunteren mogen niet terugkeren op hun plek in het Toon Hermanshuis in Ede. De twee stapten naar de rechter om hun vrijwilligerswerk in het Gelderse Valleiziekenhuis waartoe het huis behoort terug te eisen. Maar de rechter oordeelde deze vrijdag dat de stichting het recht had de overeenkomst met de twee vrouwen te beëindigen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei