De Muur van Mussert (links) op camping De Goudsberg.
Volledig scherm
De Muur van Mussert (links) op camping De Goudsberg. © Herman Stover

Impasse op camping de Goudsberg

EDE - Eigenaren van huisjes op camping de Goudsberg bij Lunteren willen niet meewerken aan de plannen van de gemeente Ede voor revitalisering van het vakantiepark.

De eigenaren van de huisjes zien nog veel beren op de weg voordat het park weer een aantrekkelijk vakantiepark kan worden. Veel van de eigenaren wonen er permanent. Ede wil daar zo snel mogelijk een einde aan maken. Binnen twee jaar moeten alle huisjes weer worden gebruikt voor verhuur. Maar dat is een onmogelijke opgave, meent voorzitter Han Segaar van de vereniging van eigenaren (VVE). Hij stelt dat het onmogelijk is de huisjes te gaan verhuren aan toeristen in de komende jaren omdat het park daar niet op berekend is. 

Opknappen

Eigenaar Roderick Zoons wil in de toekomst met enige hulp van de gemeente zijn vakantiepark opknappen. Dat park bestaat nu nog uit drie delen, een campinggedeelte, chalets en de huisjes, die allemaal particulier eigendom zijn. Alleen de camping, met deels vaste staanplaatsen, wordt nu gebruikt door toeristen. De gemeente wil graag dat de volledige camping geschikt wordt voor toeristen en dus aantrekkelijker wordt gemaakt.  Zo zouden het zwembad en het restaurant flink verbeterd moeten worden. 

Segaar stelt dat ook hij graag een aantrekkelijker park ziet. De huiseigenaren kunnen hun woningen echter pas verhuren aan toeristen als het park helemaal opgeknapt is. Pas dan zouden de toeristen willen komen, oppert hij.  Hij wil daarom graag de garantie dat de camping ook echt een opknapbeurt krijgt. De VVE van de Goudsberg zou daarnaast veel liever een termijn van tien jaar willen hanteren. 

Muur van Mussert

Segaar ziet nog meer beren op de weg. Dat gaat onder meer over de Muur van Mussert, die midden op het vakantiepark ligt. De plek van waaraf NSB-leider Anton Mussert voor de Tweede Wereldoorlog zijn zogenaamde hagespraken hield, wordt in de nabije toekomst aangemerkt als rijksmonument.  Inmiddels is recent de Stichting Educatiecentrum De Goudsberg opgericht die de plannen voor de muur verder gaat uitwerken. Een van de deelnemers in die stichting is campingeigenaar Roderick Zoons.  Voorlopig liggen er nog geen concrete plannen op tafel, laat zijn woordvoerder, Ronald Busser weten. ,,Het is een proces dat zorgvuldig moet gebeuren en tijd nodig heeft. Het moet echt een plek worden die in verbinding staat met andere plekken in de omgeving waar je de historie van de Tweede Wereldoorlog kunt voelen."

Polen 

Busser stelt dat het volledige terrein rond de muur, dus ook de plek waar nu nog Polen wonen, straks onder de monumentstatus valt. Ondernemer Zoons zal in de toekomst het terrein dan verkopen of verpachten aan de partij die het educatiecentrum gaat beheren . Ook daar moet nog over worden doorgesproken.  Segaar denkt dat als het terrein van de Goudsberg een apart onderdeel wordt, de vakantiewoningen gescheiden gaan worden van de rest van het park. ,,Dan is het niet meer dan een mini-woonwijk.  Aan de manier waarop de gemeente nu het afval ophaalt bij de woningen, lijkt het al op een reguliere woonwijk." 

In de brief doet hij een verzoek aan de gemeente de situatie op een 'humane wijze' aan te pakken. Dat zou volgens hem passen bij een gemeente waar de christelijke partijen de overhand hebben. 

Hoe Ede precies de revitalisatie van de Goudsberg wil aanpakken, is niet bekend. De gemeente heeft een deel van documenten die met de gemeenteraad  worden gedeeld, als geheim bestempeld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei