Volledig scherm
© vanRossumDesign

In beweging blijven in tijden van corona: Dit zijn de mooiste wandelroutes van de Vallei

Wat doe je nu er een streep staat door al je sociale activiteiten, veel gesloten is en het niet de bedoeling is dat je mensen ontmoet? De Gelderlander zette de mooiste wandelroutes in de Vallei op een rij. Wel zelf eten en drinken voor onderweg meenemen.

1. Het Wekeromse Zand is met zijn zandverstuiving, bos en heide een prachtig wandelgebied. Er leven zeldzame vogels en er grazen moeflons. Vanaf de parkeerplaats aan Vijfsprongweg in Wekerom beginnen twee gemarkeerde wandelroutses, een rode van 7,5 kilometer en een blauwe van 2,0 kilometer.

2. Het Kreelsepad, een Klompenroute, loopt van de Ginkelse heide naar Mossel. De route start bij Natuurcentrum in Ede en loopt door bossen en over de heide, langs een rustgebied van wild. Omdat deze route deels over terrein loopt waar vee graast, zijn honden niet toegestaan. De route gemarkeerd door blauwe klompen is 14 kilometer lang en in te korten tot 8.

3. Het Meulunterenpad, ook een Klompenpad, loopt deels door de bebouwde kom van Lunteren en maakt vervolgens een lus door het buitengebied, over zandwegen, door weilanden en over oude akkergronden. De route, gemarkeerd door een groene klomp is 12 kilometer lang. Honden zijn niet toegestaan.

4. De route in het Renkums Beekdal valt eigenlijk net buiten de Vallei, maar is te mooi om niet te noemen. De route, gemarkeerd met blauwe bordjes, loopt door nate hooilanden, langs sprengen met helder water en door het bos. Honden zijn toegestaan en mogen op een deel van de route zelfs los.

5. Het Klompenpad het Wageningse Engpad begint bovenop de Wageningse Berg en loopt over oude landgoederen door het buitengebied van Wageningen. De route is 13 kilometer lang en wordt gemarkeerd met bordjes met daarop een paarse klomp. 

6. Minder ver en daardoor aantrekkelijk voor hele jonge of juist oudere mensen: de twee routes bij Kwintelooijen bij Rhenen zijn slechts 1,5 en 3 kilometer lang. De hoogteverschillen zijn wel groot. Ondanks de korte route kom je door zeer natte natuur - moeras en ven - en hele droge - heidevelden. Nadeel van deze route is dat het er druk kan zijn.

7. Klompenpad Het Grift- en graftenpad door het buitengebied van Rhenen. De route begint op de Grebbeberg - bij restaurant Cunera - waar vandaan je prachtige vergezichten hebt. De tocht gaat over verharde fietspaden maar ook dwars door een weiland. Trek stevige schoenen aan. Honden niet toegestaan.

8. In het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug, zijn twee routes uitgezet. Een met blauwe paaltjes van 6 kilometer en een met rode paaltjes van 3,4 kilometer. Startpunt is de Tabaksschuur. Honden mogen mee en in een deel van het gebied zelfs los. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei