Volledig scherm
Onder toeziend oog van de politie verlaat een truck van Vink het hoofdkantoor. © AD

Inval bij Vink in affaire met vervuild zand ‘kon niet uitblijven’

Afval- en grondbedrijf Vink in Barneveld kreeg vandaag de politie over de vloer. De actie volgde op aanhoudende geluiden over het gebruik van vervuild bouwzand. 

Of hij van het terrein af mag, vraagt een medewerker van Vink kort na middaguur door het gesloten hek aan een postende agent. Hij wil graag thuis zijn boterham eten, zoals altijd, ook al is het een rare dag met al die agenten en rechercheurs over de vloer.

Hangend op het stuur van zijn fiets heeft hij, in tegenstelling tot de meeste collega’s, wel een minuutje voor de krant. ,,Ik ben monteur hier. In de garage is niks aan de hand, maar op het kantoor lopen allemaal vreemde mensen in en uit. De baas heeft ons nog niet bij elkaar geroepen, dus ik ga er van uit dat we gewoon doorwerken. Over die vuile grond weet ik niks. Dat moet je aan de hoge heren vragen’’, zegt hij laconiek.

Quote

Van kwade opzet is nooit sprake geweest

Jaap Kevelam, woordvoerder Vink

De directie van het familieconcern geeft ‘s ochtends niet thuis, maar is halverwege de middag best bereid tot een reactie. De medewerkers van het Openbaar Ministerie hebben volgens woordvoerder Jaap Kevelam stapels dossiers meegenomen. Van relevante informatie op de pc’s in het hoofdkantoor werden digitale kopieën getrokken. Écht verbazen deed de inval niet, zegt hij met Barneveldse nuchterheid. ,,Het zat er aan te komen in alle commotie van de laatste maanden. Dan weet je dat dit kan gebeuren.’’

Fouten

De verdenking van malversaties met vervuilde grond op bouwlocaties is geen misselijke, beseft Kevelam. ,,Er kunnen fouten zijn gemaakt. We zijn een groot bedrijf en het blijft mensenwerk, maar van kwade opzet is nooit sprake geweest. Daarom zien we de uitkomst van het onderzoek ook met vertrouwen tegemoet.’’

Behalve de hoofdvestiging aan de Valkseweg werden vandaag ook de recycledivisie en het uitgestrekte afvalbedrijf van Vink op industrieterrein Harselaar binnenstebuiten gekeerd. De firma met 250 werknemers, twaalf dochterondernemingen en een jaaromzet van 80 miljoen euro moet wat werk laten lopen in de ochtend, maar pakt de draad ‘s middags alweer op. De felgele trucks en shovels van Vink rijden af en aan alsof er niks is gebeurd. Het toont de veerkracht van het bedrijf, meent Kevelam. ,,Het OM heeft misschien wel een paar jaar nodig om dit uit te zoeken. Dat zeiden ze tenminste. We kunnen moeilijk op onze handen gaan zitten tot die tijd.’’

Styreen

Het in Barneveld op handen gedragen bedrijf kwam in 2018 plotseling onder vuur te liggen vanwege het uitrijden van met styreen vervuild bouwzand in twee plaatselijke nieuwbouwwijken. De provincie Gelderland trok na de ontdekking aan de bel bij Justitie, dat een vooronderzoek in gang zette.

Het gemeentebestuur van Barneveld weigerde zich uit loyaliteit aan het trotse familiebedrijf aanvankelijk te mengen in de kwestie. Pas onder druk van de politiek en bewoners van de besmette woonwijken werd die koers verlaten. De gemeente schakelde een onderzoeksbureau in voor een inspectie van de achteraf bezien licht vervuilde locaties. Inmiddels kan Vink ook een claim van enkele tonnen tegemoet zien van de gemeente voor gemaakte kosten.

Monsters

Bijna gelijktijdig met de inval nam een door Vink ingehuurd ingenieursbureau vanochtend grondmonsters in nieuwbouwwijk Eilanden-Oost. Het controleerde een partij zand die op last van de gemeente wordt afgegraven, omdat ze iets meer van het schadelijke styreen bevat dan elders.

De actie van Vink is tekenend voor het gebrek aan vertrouwen van het bedrijf in de onderzoekers van Royal HaskoningDHV. Volgens Vink deugt het rapport dat het ingenieursbureau uit Amersfoort opstelde voor de gemeente Barneveld niet. Het testen van de grond in de straat Ternate voor verwijdering is volgens Vink dan ook een juridische voorzorgsmaatregel. Het bedrijf liet de plek in de nacht van maandag op dinsdag zelfs bewaken om te voorkomen dat bewoners of anderen de grond extra zouden verontreinigen.   

Vink ontstemd over advocaat van bewoners

De advocaat van de stichting Bewonersbelang Onderzoek Bouwgrond in Barneveld kan geen goed meer doen in de ogen van grondverwerker Vink.

Het bedrijf is boos op raadsman Pieter Huijtema vanwege diens bewering dat anonieme getuigen een boekje open hebben gedaan over het vermengen van ernstig vervuilde grond met schone grond en het gebruik er van op locaties voor woningbouw.

Omdat Huijtema openlijk schermt met de verklaringen, maar ze niet wil laten lezen aan Vink, diende het bedrijf onlangs een klacht in bij de Orde van Advocaten. Volgens Vink strooit de advocaat met een ernstige beschuldiging van fraude met verontreinigde bouwgrond zonder daarvoor bewijs te leveren.

De stichting Bewonersbelang Onderzoek Bouwgrond, dat Huijtema in de arm nam, werd in het leven geroepen vanwege door Vink aangevoerde vervuilde grond in twee Barneveldse nieuwbouwwijken. De bewoners vrezen vooral waardedaling van hun huizen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei