Jos Peters (64) stofte een radicaal antidroogteplan uit de jaren 70 af en stopte het in een modern jasje.
Volledig scherm
PREMIUM
Jos Peters (64) stofte een radicaal antidroogteplan uit de jaren 70 af en stopte het in een modern jasje. © Henri van der Beek

Is dit rigoureuze plan met miljarden liters IJsselwater dé oplossing tegen de droogte?

Een tekort aan drinkwater. Natuur die uitdroogt. Boeren die hun oogsten zien mislukken. Droogte, een direct gevolg van klimaatverandering, zorgt voor grote problemen. Een rigoureuze oplossing is nodig, zeggen experts. Eén ervan springt eruit: miljarden liters IJsselwater de Veluwe oppompen. ,,Na de Afsluitdijk en Deltawerken is het tijd voor iets nieuws wat tot de verbeelding spreekt.”

24 reacties

 • Riet Dumont

  2 jaar geleden
  Kan iemand even uitleggen hoe ondiepe en diepe grondwaterstromen en wateronttrekking voor landbouw, industrie en drinkwater werkt, voordat er allerlei losse flodders gedumpt worden?
 • Kop

  2 jaar geleden
  Schurkt dit plan niet tegen de werkwijze van de PWN in Noord-Holland? Die infiltreert eveneens oppervlaktewater in de duinen. https://www.pwn.nl/drinkwater/projecten
 • Zuurbes

  2 jaar geleden
  Veel neerslag dat op de Veluwe valt gaat via de riolering en rioolwaterzuiveringsinstallatie de IJssel in, dat weer terug pompen is omslachtig. Veluws grondwater komt via kwel in de Flevopolders in de sloten omhoog en wordt in het IJsselmeer gepompt. Als we toch aan het pompen slaan kunnen we m.i. dat beter benutten.
 • Joop

  2 jaar geleden
  Dag Cees, u schrijft: 100 miljard liter is een plas van 1 meter diepte, lengte en breedte ruim 300 meter. Je wordt er goed nat van, maar de zeespiegel moet je niet noemen.Uw opmerking klopt niet. 300x300 = 90.000 vierkante meter. Dit x 1000 liter per m3 maakt 90.000.000 liter. Dat is wat anders dan uw 100 miljard liter. T.w. 100.000.000.000 liter. 
 • Speakeasyer

  2 jaar geleden
  ik pleit al jaren voor extra opslag. Stuwmeer aanleggen in de veluwe en de Peel . bij hoogwater laten vollopen. diep het apeldoorns kanaal uit en je bent al halverwege... opslag drinkwater en de natuurgebieden kunnen geirrigeerd worden.. Als straks het zeepeil nog hoger wordt zullen we merken dat de grote rivieren bij vloed niet meer afvoeren en we in het binnenland overstromingen krijgen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei