Burgemeester René Verhulst.
Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester René Verhulst. © William Hoogteyling

Jaar na asielprotest ‘Harskamp’ ziet burgemeester hoe stad en platteland elkaar steeds minder begrijpen

Bijna een jaar nadat Ede verrast werd door een besluit van het COA om Afghaanse evacuees in Harskamp op te vangen, gebeurt het zelfde in Tubbergen. De escalaties in beide plaatsen vormen een bewijs van een groeiende kloof tussen stad en platteland, zegt de Edese burgemeester René Verhulst.

14 reacties

 • Robert Leusden

  2 maanden geleden
  Kootwijkerbroek is geen gemeente Ede en als er normaal gepraat wordt met een gemeenschap..maar ja dat is teveel moeite!
 • Tonny Heupink

  2 maanden geleden
  Toch zal ook het platteland moeten wennen aan veranderingen. En dat ook allochtonen deel uitmaken van de bevolking.
 • A.M. Berben

  2 maanden geleden
  Het is natuurlijk van de gekke dat er slechts in ongeveer één derde van alle Nederlandse gemeentes actief wordt meegewerkt aan het opvangen van alle vluchtelingen en dat zoiets in twee derde van die gemeentes niet gebeurt. Dit ongeacht wat Nederland met deze instroom wel of niet zo moeten. Wat ik mis in VERHULST's betoog, is dat er in "zijn" dorpen altijd al snel heel veel agressie is geweest, denk maar aan Kootwijkerbroek. Uw artikel over Musselkanaal vandaag toont dat het wel kan gelukkig.
 • H.E.M. Arts

  2 maanden geleden
  Hoe zou bijv. een plaats als Amstelveen reageren, indien aldaar alleen al het college van B&W en gemeenteraad werden gepasseerd bij de aanwijzing/aankoop van een opvanglocatie voor asielzoekers?
 • Willem Bode

  2 maanden geleden
  De kloof tussen platteland en steden wordt niet kleiner als, zoals in de gemeente Ede, locaties voor asielzoekers en arbeidsmigranten voornamelijk of uitsluitend in de dorpen maar niet in de "stad" worden gevonden. Kleinere gemeenschappen dragen dan relatief veel grotere lasten. De burgemeester stelt regelmatig in de pers dat Ede haar verantwoordelijkheid neemt, maar vergeet erbij te zeggen dat dat wel wordt afgeschoven op de dorpen.

In samenwerking met indebuurt Ede