In het Wageningse gemeentearchief worden oude jaargangen van de Veluwepost gekoesterd door assistentarchivaris Petra Leenknegt.
Volledig scherm
PREMIUM
In het Wageningse gemeentearchief worden oude jaargangen van de Veluwepost gekoesterd door assistentarchivaris Petra Leenknegt. © Tamara Reijers

Jammer: na Veluwepost ook Edese Post weg

BLOGHet raakt mij; huis-aan-huis-krant Edese Post houdt per 1 januari op te bestaan. Een paar jaar geleden trof de Wageningse Veluwepost hetzelfde lot. Het zijn de kranten waar ik 35 jaar geleden mijn journalistieke loopbaan begon.

Quote

Ik heb een hekel aan Nee/Nee-stic­kers, want op internet word je vooral gestuurd naar je eigen clubjes waar je het op voorhand mee eens bent

Eric Wijnacker, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Eric Wijnacker
Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent

In november 1984 beklom ik voor het eerst de betonnen trap naar de redactie van de Veluwepost, boven drukkerij Ponsen & Looijen aan de Vijzelstraat in Wageningen. Ik trof collega's Gert Wesselink, Erik Willemsen en de onvergetelijke sportmedewerker Kees van Guilik.

De Veluwepost was een instituut, verscheen op maandag en vrijdag voor abonnees en op woensdag huis-aan-huis. Latere redacteuren waren onder meer Carine ten Cate, Theo van der Zalm en Martin Brink. 

Bij de Edese Post, dat ook driemaal per week verscheen, werkte ik aan de Breelaan met Margreet Talsma en Toon van den Boomen. Later was ook Rini Kreeft (daarvoor alwetend medewerker van concurrent Ede Stad) werkzaam voor de Edese Post.

Het waren de tijden waarin veel huis-aan-huis-bladen bijna dagelijks op de deurmat ploften. Als (inmiddels) dagbladjournalist was ik er toen niet blij mee, maar toch had ik zowel Edese Post als Veluwepost een langer leven gegund.

Want helaas leest niet iedereen de Gelderlander. En het is slecht voor een samenleving als inwoners niet een beetje weten wat er gaande is in hun dorp of stad.  

Wie geen regionale krant leest blijft hangen in zijn eigen bubbel. Ik heb dus een hekel aan die Nee/Nee-stickers, want op internet word je vooral gestuurd naar je eigen clubjes waar je het op voorhand mee eens bent. Ik vind het voor een democratische samenleving gevaarlijk als je nooit andere meningen tegen komt. Ik gun Ede Stad, Stad Wageningen en Rijnpost (Veenendaal) dus, naast onze dagelijkse krant,  een mooie toekomst.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei