Volledig scherm
© ANP

Justitie eist cel voor mishandeling en beroving na ‘online afspraakje’

ARNHEM/EDE - Tegen zowel Yasin K. als Amy R. uit Alkmaar is door de officier van justitie in Arnhem woensdag achttien maanden cel geëist. De twee worden ervan verdacht 25 mei vorig jaar een Edenaar ernstig te hebben toegetakeld. Dat bleek op de zitting van de rechtbank in Arnhem.

Via een datingwebsite kwam R. vorig jaar in contact met de man uit Ede. Het leek te klikken tussen de twee en op 25 mei maakten ze een afspraakje. Daarbij werd ze vergezeld door twee mannen. Een van hen is Yasin, haar ex-vriend. Eenmaal in de woning zou de Edenaar zijn mishandeld, bedreigd en beroofd.

Vastgebonden
Het slachtoffer zou op zijn bed zijn gegooid en daar zijn vastgebonden. De Edenaar verliest zijn bewustzijn en loopt onder meer een kaakfractuur en een hersenschudding op. Zijn mobiele telefoon, mp3-speler en een klein geldbedrag blijken naderhand ontvreemd te zijn.

Ruzie
De 22-jarige K. hield de rechtbank gisteren een heel andere, opmerkelijke lezing voor: hij, zijn ex-vriendin en de derde persoon zouden samen met de Edenaar concrete plannen hebben om met een wietplantage te beginnen. „Zo konden we snel geld verdienen. Amy had veel boetes, die wilden we daarmee betalen. Het liep echter uit de hand, de Edese man en de derde persoon kregen ruzie. Ik probeerde ertussen te springen, maar zag dat die derde een mes had. Hij ging door het lint. Ik was in shock, had hier niet op gerekend. Amy en ik vluchtten.”

Warrig
De officier van justitie stelde dat het slachtoffer behoorlijk was toegetakeld: „Zoveel breuken, dat zien we niet vaak.” Tegelijkertijd constateerde hij dat de Edenaar wisselende verklaringen over de toedracht van het incident heeft afgelegd: „Her en der is het allemaal wat warrig. Ook staat niet vast dat de twee verdachten de man daadwerkelijk hebben mishandeld. Het letsel spreekt daarentegen boekdelen. En dat het zover is gekomen, is mede aan hen te wijten.”

Hij acht K. en R. daarom medeplichtig aan de gewelddadige beroving en eist voor beiden celstraffen van 18 maanden. De rechtbank doet uitspraak op woensdag 13 juni.

De Vallei