Herdenkingsstenen in Bennekom.
Volledig scherm
Herdenkingsstenen in Bennekom. © Tamara Reijers

Kaarsjes en vertellingen rondom de Stolpersteine van Bennekom

BENNEKOM - Bennekom houdt zondag rond Internationale Holocaustherdenking een speciale herdenking bij de Bennekomse Stolpersteine, kleine herdenkingssteentjes voor de huizen waar Joodse mensen tijdens de oorlog woonden of ondergedoken zaten en die de oorlog niet overleefden.

Bij de Bennekomse Stolpersteine staan dan portretten en kaarsjes. Op zondagmiddag tussen 14.00 en 15.30 uur wordt bovendien bij alle adressen iets verteld over de mensen die daar gewoond hebben.

Op acht plaatsen in het dorp zijn in 2017 op initiatief van de Historische Vereniging Oud- Bennekom totaal 24 Stolpersteine geplaatst. Van veel voormalige bewoners zijn foto's achterhaald en deze worden komend weekend getoond zodat de slachtoffers een gezicht krijgen.

Verhalen achter de stenen

Ook de verhalen achter de stenen krijgen aandacht. Een van de verhalen gaat over het gezin Rippe: vader Hessel, moeder Jeanette en de zonen Hans-Nico en Lion. In 1942 vertrokken ze noodgedwongen naar Bennekom, waar ze onderdoken op de Lindelaan 16 bij familie De Wit. Tot er een inval kwam en ze met geweld werden weggevoerd.

De levensverhalen staan beschreven in de boeken 'Joods Toevluchtsoord' en 'Stolpersteine in Bennekom'.

Belangstellenden kunnen hun eigen route langs de adressen kiezen. 

Het gezin Rippe en ‘hun’ Stolpersteine in Bennekom.
Volledig scherm
Het gezin Rippe en ‘hun’ Stolpersteine in Bennekom. © Historische Vereniging Oud-Bennekom
De plek van de herdenkingen.
Volledig scherm
De plek van de herdenkingen. © Historische Vereniging Oud-Bennekom

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei