Volledig scherm
Het complex van Nationale Nederlanden aan de Loevestein in Ede. © Google/Streetview

Kantoren Nationale Nederlanden in Ede veranderen in huizen

EDE - Verzekeraar Nationale Nederlanden vertrekt uit Ede. Daarmee komt er na meer dan veertig jaar een eind aan het kantorenpark aan de Loevestein in de wijk Veldhuizen. 

Een nieuwe bestemming voor het terrein is er ook al: woningen. Of zoals projectleider Wilco van Engelenburg van Architektenburo Guido Bakker in Veenendaal het zegt: ,,Woningen, studio's en appartementen.’’

De plannen zijn nog in een voorbereidende fase. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de vier kantoorgebouwen (met een oppervlakte van 20.000 tot 25.000 vierkante meter) die er nu staan, tegen de vlakte gaan om plaats te maken voor nieuwbouw. ,,Daarbij denken we op dit moment aan drie- tot vierhonderd appartementen.’’ De bouw daarvan zou volgens de voorlopige planning van de gemeente Ede moeten beginnen in het derde kwartaal van 2022.

Victoria Vesta

De verzekeraar, die in 1973 nog onder de naam Victoria Vesta het kantoorcomplex in Veldhuizen betrok, huurt op dit moment nog maar een klein deel van de kantoorruimte. Drie van de vier kantoorgebouwen staan leeg. Een woordvoerder van Nationale Nederlanden zegt dat de laatste werknemers in april 2020 uit Ede vertrekken. ,,Dat gebeurt stapsgewijs en het merendeel van hen verhuist naar het Ohra-kantoor in Arnhem’’, zegt de woordvoerder. 

Terwijl de tekeningen worden gemaakt, krijgt het complex een tijdelijke bestemming. ,,Er komen arbeidsmigranten, alleenstaande moeders en misschien nog andere doelgroepen’’, aldus Van Engelenburg. Voor er gebouwd kan worden, moet in elk geval eerst het bestemmingsplan worden aangepast. Nu heeft het terrein alleen een kantoorfunctie. Uiteindelijk moet er een wijkje ontstaan dat goed aansluit bij de bebouwing in de omgeving en het winkelcentrum Bellestein aan de overkant van de straat.

Gesprekken met de buurt

De gemeente wil eerst in gesprek gaan met de buurt (bewoners, winkeliers en andere belanghebbenden) om te zien welke wensen en mogelijke bezwaren daar leven. Er is inmiddels al een eerste onderhoud geweest met een vertegenwoordiging van de buurtbelangenvereniging Steinwijk. Daarbij is afgesproken dat de vereniging en de gemeente samen optrekken bij het consulteren van de buurt. Ook in latere fases van het project blijft de omgeving van het terrein betrokken, bijvoorbeeld als er keuzes moeten worden gemaakt over bouwvolumes.

Als alles volgens plan verloopt dan worden de eerste woningen in de zomer van 2023 opgeleverd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei