Volledig scherm
© Herman Stöver

Kerkrovers slaan ook toe in omliggende dorpen van Ede

EDE - Zeker tien kerken in Ede en omliggende dorpen zijn inmiddels getroffen door de inbraakgolf die al maanden gaande is. Per maand worden nu drie inbraken gemeld. Volgens de politie lijken de inbraken zich tot de gemeentegrenzen te beperken.

Tot voor kort waren er alleen meldingen uit Ede-stad bekend. Zo werd er in de nacht van vrijdag op zaterdag nog ingebroken bij de Bethelkerk (PKN) en De Tabernakel (CGK).

Nu blijkt dat ook kerken in omliggende dorpen worden gevonden, al heeft dat inbrekers nog weinig succes opgeleverd. Zo ging op 2 april het alarm bij de Oude Kerk (PKN) in Lunteren al snel af, nadat ze het slot eruit hadden gezaagd. ,,We hebben alles op camera staan”, zegt koster Wout van Bloemendaal.

Een week daarvoor hadden inbrekers het voorzien op de katholieke kerk Maria Virgo Regina in Bennekom. Ook daar waren hun inspanningen tevergeefs: ze kwamen er niet binnen. Bij de katholieke Sint-Antonius van Paduakerk aan de Stationsweg in Ede was een poging op de late ochtend van 8 april succesvoller. Daarbij werd geld en apparatuur ontvreemd uit het kerkgebouw, aldus de politie. Locatievoorzitter Richard van de Heijsteeg bevestigt dit, maar wil er verder niet op ingaan,. ,,We willen inbrekers niet in de kaart spelen.”

Inbraakgolf

De inbraakgolf lijkt eind 2018 begonnen. Zowel in november als december werd er ingebroken bij het Leger des Heils. Sinds februari neemt de frequentie flink toe en worden er drie inbraken per maand gemeld. In totaal hebben inbrekers het nu twaalf keer voorzien op tien kerken. Dat is inclusief de mislukte poging bij de katholieke kerk in Bennekom.

De politie heeft geen aanwijzingen dat deze problematiek elders ook sterk speelt. ,,Tot nu toe lijkt het zich tot de gemeente Ede te beperken”, zegt Peter van den Berg, chef van de Edese politie. Ook in Veenendaal, vlakbij en met veel kerken, speelt het niet, zegt de politie desgevraagd.

De politie doet onderzoek en kijkt daarbij of er overeenkomsten zijn in de manier waarop de inbrekers te werk gaan. ,,We zijn extra alert. Ook vragen we de kerken om alert te zijn.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei