Volledig scherm
Ruben van As (7) maakt kennis met robot Charly. © Herman Stöver

Kind praat in ziekenhuis met robot over diabetes

EDE - Elf kinderen met diabetes doen in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede mee met een proef waarbij ze met een robot informatie uitwisselen over hun ziekte. Dat is onderdeel van een project dat in totaal 4 jaar duurt en waarbij onder meer TNO, de TU Delft en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn betrokken.

In Nederland hebben ongeveer vijfduizend kinderen diabetes, Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft ongeveer 150 van hen onder behandeling.

Informeren
Doel van het project is om jonge patiënten zo goed mogelijk te informeren over wat hun chronische ziekte met zich meebrengt. Zij moeten meerdere keren per dag insuline spuiten en leren bij te houden hoeveel koolhydraten ze binnen krijgen.

Drempel
Normaliter krijgen kinderen hun info via artsen en verpleegkundigen. De robot Charly en een bijbehorende app waarin de robot terugkomt, maken de overdracht van informatie laagdrempeliger, is de gedachte.

Volgens kinderarts Gert Jan van der Burg geeft de robot kinderen het gevoel dat ze zelf de controle hebben, ook over hun ziekte. "Daarnaast zijn de robot en de app ook gewoon ontzettend cool."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei