Volledig scherm
De afslag naar Ede-Noord en Barneveld op de A30. © Cord Otting

Knooppunt A30 en A1 blijft bottleneck

EDE - Het was donderdagavond stevig slikken, toen in de Tweede Kamer een motie werd verworpen om de aansluiting van de A1 op de A30 bij Barneveld snel te voorzien van betere op- en afritten.

De motie van CDA, SGP, ChristenUnie en SP haalde het niet, waardoor een snelle oplossing van de bottleneck er niet in zit.

En dat is een teleurstelling voor de gemeente Barneveld, de regio's Amersfoort en FoodValley, de provincie Gelderland en het bedrijfsleven. Want het verkeer stroomt op deze drukke kruising van snelwegen slecht door omdat het verkeer niet snel door kan rijden van de ene naar de andere snelweg. Het meeste verkeer moet de snelweg af om via de provinciale Zelderseweg, de N301, op de andere te komen. Daar staan ook nog eens verkeerslichten.

Knooppunt
De aansluiting is nooit als knooppunt van twee wegen ontworpen; de A30 was lang een provinciale weg naar Ede. Al jaren wordt er gelobbyd. Vorige week nog boden de gemeente en FoodValley een petitie aan om nu eindelijk eens te beginnen.

Hoop
Toch is de hoop niet helemaal de bodem ingeslagen. Een andere motie, van de PvdA en de VVD, werd wel aangenomen. Daarin wordt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu opgedragen om op korte termijn onderzoek te doen naar de bottleneck en de nodige maatregelen én te gaan praten met de gemeente, Gelderland en FoodValley.

Blij
„We zijn blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer mét ons van mening is dat de aansluiting A1/A30 moet worden aangepakt en dat alles in het werk moet worden gesteld om, samen met gemeente, regio en provincie, in kaart te brengen wát er moet gebeuren en op welke manier dat - eventueel met voorfinanciering door gemeente, regio en provincie - zo snel mogelijk kan”, aldus de wethouders Hans van Daalen (verkeer) en Gerard van den Hengel (economische zaken).

De Vallei