Volledig scherm
Het terrein langs de Dijkgraaf in Bennekom war het zonnepark is gepland. © DG/Eric Wijnacker

Komst zonnepark Bennekom haalt het met een nipte meerderheid in gemeenteraad

BENNEKOM - Het zonnepark van tien hectare mag er komen op het terrein van het voormalige landgoed Nergena in Bennekom. De Edese gemeenteraad gaf daarvoor donderdagavond toestemming met een nipte meerderheid van 19 tegen 18 stemmen.

Al eerder was duidelijk dat er in de gemeenteraad 20 voorstemmers en 19 tegenstemmers zitten om een positieve verklaring af te geven. Maar omdat voorstander en raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie) niet mee wilde stemmen, leek er een patstelling te ontstaan. Van der Beek werkt bij het bedrijf LC Energy dat het zonnepark gaat aanleggen en exploiteren.

Omdat Ede Nu-raadslid Charifa el Kaddouri, die vermoedelijk tegen had gestemd, met kennisgeving afwezig was bleef de nipte meerderheid voor het collegevoorstel net overeind.

Zonnepark annex onderzoeksproject

De voorstanders zien vooral meer voor- dan nadelen voor het milieu, met name omdat het Nergenase zonnepark een onderzoeksproject wordt waarin onderzoekers van Wageningen Universiteit participeren.

Het moet een landelijk voorbeeldproject worden waarin onderzocht wordt hoe de omstandigheden voor flora en fauna op een zonnepark verbeterd kunnen worden. Van de kennis die daarover in Bennekom wordt opgedaan zouden andere zonneparken in het land kunnen profiteren.

Kostbare landbouwgrond prijsgegeven

De tegenstanders vinden het vooral zonde dat 'kostbare landbouwgrond‘ prijsgegeven wordt aan een zonnepark. Temeer omdat de agrarische sector het al moeilijk heeft in het Binnenveld. De boeren hebben al een stap terug moeten doen door natuurprojecten zoals de Binnenveldse Hoiilanden en  daar komen nu de 10 hectare weiland in Nergena bij, zo werd betoogd.

Dat geluid is ook door veel boeren in Het Binnenveld naar voren gebracht. SGP-raadslid Gerrit Flier schetste een toekomstbeeld dat hem niet vrolijk stemt: ,,Straks rijden we met een hongerige maag in een elektrische auto door een maanlandschap vol zonnepanelen.’’ 

Uiteindelijk stemden SGP, CDA, Burgerbelangen, DKE, Ede Nu en Lijst Wijnsouw tegen. Maar dat leverde net geen meerderheid op. Omwonenden en boerenorganisaties hebben eerder uitgesproken juridische bezwarenprocedures niet uit te sluiten.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei