Volledig scherm
© Thinkstock

Kritiek van Brenno de Winter op handelwijze Ede na hack

EDE - Internetjournalist Brenno de Winter heeft forse kritiek op de wijze waarop Ede is omgegaan met een hack op de gemeentelijke website. Zo heeft Ede volgens hem veel te lang gewacht met het informeren van 3.700 burgers over het mogelijk lekken van hun persoonlijke gegevens.

Het lek werd op 8 juli bekend maar pas woensdag kwam de gemeente met een brief aan de mogelijke getroffenen. De wet schrijft volgens De Winter een 'onverwijlde' informatieplicht voor, de Autoriteit Persoonsgegevens heeft daaraan eerder een termijn van 72 uur gekoppeld. Die geldt volgens hem als er een 'vermoeden is dat betrokkenen in hun persoonlijke levenssfeer zijn aangetast'. "In dit geval kon je niet van tevoren zeggen of dat het geval zou zijn."

Bewust

De Winter: „Elke dag wachten betekent dat een burger een dag langer met inzet van gestolen gegevens benaderd kan worden door cybercriminelen terwijl hij zich daarvan niet bewust is.” De hack is volgens de gemeente gepleegd in een periode van maximaal vier dagen mei, toen een wereldwijd datalek is gemeld door de producent van de applicatie die de gemeente gebruikt. "Vier dagen later kwam er een update waarmee het lek is gedicht."

Volgens de gemeente Ede geldt de termijn van 72 uur niet voor het informeren van mogelijk gedupeerde burgers. Een woordvoerder stelt dat de gemeente na het gereedkomen van het onderzoek zo snel mogelijk de betrokken inwoners op de hoogte heeft gesteld. "Je kunt natuurlijk altijd discussiëren over de termijn."

Laks
De onderzoeksjournalist vindt het vreemd dat het rapport dat gespecialiseerd bureau over de zaak opmaakte niet openbaar is gemaakt. Ook de naam van het bureau wil de gemeente niet noemen. "We kunnen dus niet controleren of wat de gemeente zegt klopt."

Hij verwijt de gemeente Ede verder laks omgaan met de mogelijk getroffen database. Daarin stonden bestanden met vragenformulieren die door burgers waren ingevuld. „Zo'n database moet je elke week legen. Dan had je nu tien mogelijk getroffen burgers gehad.” Hij tekent wel aan dat dit incident behoort tot de categorie 'huis-, tuin- en keukencriminaliteit'. „Maar ook in deze gevallen heeft de overheid een verantwoordelijkheid richting burger. Er mag geen gevoel zijn voor twijfel over de vraag of de gemeente er alles aan doet om gegevens van burgers te beschermen.”

De Vallei