Volledig scherm
Nieuwbouw in de wijk Kernhem in Ede. © Herman Stöver

'Leegstand van woningen op termijn reëel in Ede'

EDE - In Ede zijn de afgelopen decennia meer woningen gebouwd dan de markt vroeg. Dat gaat mogelijk over 20 jaar leiden tot leegstand, stellen 4 economen in een recente publicatie.

Het kwartet geeft in hun boek Groei en Krimp - Waar moeten we bouwen en waar vooral niet? een analyse van in Nederland gepleegde nieuwbouw.

Prijs en kosten
Een betrouwbare graadmeter voor nieuwbouw is volgens de 4 het verschil tussen de prijs van een woning en de bouwkosten ervan. Hoe groter het verschil, hoe geschikter een bouwlocatie. Volgens hen is de afgelopen 35 jaar grofweg de helft van de nieuwe woningen gebouwd op plekken waar de vraag relatief laag is. Ede behoort tot de plekken waar het verschil tussen woningwaarde en bouwkosten relatief klein is.

Kwetsbaar
Volgens Wouter Vermeulen, 1 van de auteurs, betekent de analyse niet per definitie dat Ede een leegstandsprobleem krijgt. Wel stellen de auteurs dat door bouwen in een nu al kwetsbaar gebied als Ede gevolgen kan hebben voor de huizenprijzen.

Wethouder Marije Eleveld van Ede zegt dat Ede tot 2030 inzet op 'kwaliteit en flexibiliteit' bij nieuwbouw. Daarna zijn grote nieuwe bouwlocaties als Kernhem of Ede-Oost niet meer aan de orde.

  1. Weggestuurde vrijwilligsters Toon Hermanshuis in Ede mogen niet terugkomen

    Weggestuur­de vrijwillig­sters Toon Hermans­huis in Ede mogen niet terugkomen

    ZUTPHEN / EDE - Twee ex-vrijwilligsters Atie van de Meent uit Ede en Nelleke Middendorp uit Lunteren mogen niet terugkeren op hun plek in het Toon Hermanshuis in Ede. De twee stapten naar de rechter om hun vrijwilligerswerk in het Gelderse Valleiziekenhuis waartoe het huis behoort terug te eisen. Maar de rechter oordeelde deze vrijdag dat de stichting het recht had de overeenkomst met de twee vrouwen te beëindigen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei