Volledig scherm
Trots poseert Lisa van der Burgh met haar kinderburgemeestersketting in de raadzaal van het Edese stadhuis. © DG

Lisa van der Burgh eerste kinderburgemeester van Ede

EDE - Lisa van der Burgh is woensdagmiddag gekozen tot eerste kinderburgemeester van de gemeente Ede. Samen met kinderwethouders Iris de With, Nora Kudair, Max Merijn Terpstra en Necati Özel vormt ze een jaar lang het kindercollege van Ede. 

Een sollicitatiecommissie onder leiding van de echte burgemeester René Verhulst koos deze vijf kinderen uit vijftien kandidaten die zich hadden gemeld voor het kinderburgemeesterschap. Woensdagmiddag mochten ze zich allemaal presenteren bij de commissie. De kinderen vertelden waarom ze kinderburgemeester wilden worden en waar ze zich voor wilden inzetten. Vaak ging dat om zaken als milieu, zorg en dieren. Een jongetje zei dat hij wel iets wilde doen aan het zwerfafval. ,,Maar ik kan er nog niet zoveel over zeggen, want de dossierkennis is er nog niet’’, sprak hij. Aan het taalgebruik te horen, schopt hij het in de toekomst ongetwijfeld tot politicus. Het kindercollege haalde hij overigens niet.

Schoolzwemmen

De eerste kinderburgemeester van de gemeente Ede komt uit Lunteren, is 11 jaar en zit in groep 7 van basisschool De Wegwijzer. ,,Ik wilde wel eens meemaken hoe dat allemaal gaat’’, zei ze na haar verkiezing. ,,Zowel bij de sollicitatie als in het echt. Ik had niet verwacht dat ik het zou worden, maar vind het natuurlijk wel heel leuk.’’ ,,En ze wilde het wel heel graag worden’’, voegde haar vader er aan toe. Lisa vond dat ze goede argumenten had om de sollicitatiecommissie ervan te overtuigen haar als kinderburgemeester te kiezen. ,,Het milieu en schoolzwemmen. Als het aan mij ligt gaan alle Edese kinderen weer schoolzwemmen.’’ 

Heideweek

Het komende jaar is Lisa onder meer te zien bij de Heideweek, de luchtlandingen op de Ginkelse Hei, de intocht van Sinterklaas, de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ede en de herdenkingen op 4 en 5 mei. 

Bij de tien kinderen die niet in het college werden gekozen, vloeide hier en daar een traantje. Het verdriet werd echter snel verdrongen. Ze kregen allemaal een bon voor Edes bekendste ijssalon.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei