Volledig scherm
De raadszaal van Ede. © Tamara Reijers

Lokale partij Burgerbelangen Ede gaat landelijke politiek in

EDE - Ruben van Druiten en Natasja Peters, raadsleden van de lokale partij Burgerbelangen Ede, gaan de landelijke politiek opzoeken. De initiatiefnemers hebben vorige week formeel de landelijke partij Leefbaar Nederland opgericht, zeggen ze. De fractie van Burgerbelangen is helemaal lyrisch van Pim Fortuyn en hij is ook de reden voor de oprichting van de lokale partij.

"Het zomerreces bood de ideale gelegenheid om met name formele zaken te regelen, zoals het ontwerp van een logo en de statuten", aldus Van Druiten. "Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan het verkiezingsprogramma. Doel is deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017."

Registratie
De naam van Leefbaar Nederland had het Edese raadslid al vast laten leggen in juni. „Ik wilde toch weten of de naam beschikbaar was.” De vorige landelijke partij Leefbaar Nederland hield in 2007 op te bestaan.

Kiesraad
Van Druiten heeft de partij ook al ingeschreven bij de kiesraad. „De komende tijd willen we kijken hoe de respons is. Dat weet je vrij snel. Mochten we merken dat de respons tegenvalt, dan weten we bijtijds dat we er niet aan moeten beginnen. Maar we willen het in ieder geval proberen.” Daarmee hangt definitieve deelname dus nog wel af van het draagvlak. Belangrijk daarbij is ook het aantal leden dat zich gaat aanmelden en het vinden van geschikte kandidaten.

Ede
De lokale politiek willen ze vooralsnog niet uit. Van Druiten wil het raadswerk in Ede combineren met het Tweedekamerwerk, mocht hij in Den Haag een zetel veroveren. „Ik ben zelf tot 2018 gekozen in de Edese gemeenteraad, dat schept verplichtingen en dat geef ik niet op. Stel dat we een zetel halen in de Tweede Kamer, dan wil ik dat combineren met het Edese raadswerk. Als dat echt niet te combineren is, dan kan het zijn dat iemand anders van Leefbaar Nederland in Den Haag gaat zitten.”

Burgerbelangen maakt sinds 2010 deel uit van de gemeenteraad en is daar momenteel met twee zetels vertegenwoordigd. De partij bestaat formeel elf jaar, waarvan het tweetal zes jaar in de gemeenteraad zitting heeft.

De Vallei