Volledig scherm
De twee eiken in de Enka-wijk. © Herman Stöver

Lot twee eiken in Enkawijk lijkt bezegeld

EDE - De twee eiken op het Enkaterrein in Ede mogen worden gekapt. Ze staan in de weg voor de bouw van zeven huizen. Projectontwikkelaar en bezwaarmakers zijn in gesprek.

Het heeft er alle schijn van dat de twee monumentale eiken op het Enkaterrein in Ede plaatsmaken voor zeven nieuwe woningen. De gemeentelijke commissie voor de bezwaarschriften heeft geadviseerd om de kapvergunning voor de bomen te handhaven. 

Het college van burgemeester en wethouders neemt het advies van de commissie over. De bezwaarmakers kunnen nog in beroep gaan tegen dit besluit.

Commotie

Eind vorig jaar was commotie ontstaan bij een deel van de bewoners van de nieuwbouwwijk. Zij wilden dat de eiken gespaard bleven. Ze stapten eerst naar de rechter en dienden uiteindelijk samen met de Edese milieuwerkgroep SME (Stichting Milieugroepen Ede) en de Bomenstichting een bezwaar in bij de gemeente. 

De bezwarencommissie verklaarde de bezwaren gedeeltelijk gegrond. Ze geeft aan dat de parkeernorm voor de woningen moet worden aangepast en dat er een aanvullende motivatie moet komen voor de kapvergunning.

De bezwaarmakers voerden ook aan dat de twee eiken een woonplaats vormen voor vleermuizen. De commissie geeft echter aan dat de holtes in de bomen niet als verblijfplaats voor deze dieren kunnen dienen.

Overleg met bezwaarmakers

Stef van Berkel van ontwikkelaar De Grondbank Bennekomseweg, die de woningen gaat bouwen, is tevreden met het besluit van burgemeester en wethouders. ,,Op zich zijn we daar blij mee’’, meldt Van Berkel. ,,Maar de bezwaarmakers kunnen nog beroep aantekenen.’’ 

Hoewel de ontwikkelaar de eiken direct zou kunnen kappen, doet hij dat niet. ,,We willen in goed overleg treden met de SME en de andere bezwaarmakers tot een oplossing komen. We hopen dat we tot elkaar komen en dat het niet tot een beroepszaak leidt.’’ 

Van Berkel zegt wel dat het voor hem wel de bedoeling is dat het bouwplan wordt uitgevoerd. ,,Maar misschien kunnen we met extra groen of andere compensatiemaatregelen tot een overeenkomst met de SME en de andere bezwaarmakers komen. De SME staat in elk geval open voor overleg.’’

Beroep niet uitsluiten

Pieter Slim, secretaris van de SME, bevestigt dat de stichting in gesprek is met de projectontwikkelaar. ,,Maar een beroep kunnen we op dit moment nog niet uitsluiten’’, aldus Slim. ,,Verder valt er nu nog niet veel te melden. Wij zijn ook zelf benieuwd naar de uitkomst van een en ander.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei