Madonna, Rihanna en Black Eyed Peas: ze maakten muziek bij producer John in Ede

VideoEDE - Muziekproducer John Dirne begon zijn bedrijf als 15-jarige in de kelder bij zijn ouders in Ede. Twintig jaar later werkt White Villa Studios met internationale sterren zoals Rihanna, Black Eyed Peas en Madonna. Nu gaat hij vertrekken uit Ede om in Hoofddorp een nieuw studiocomplex te bouwen. 

Wie weleens iemand ophaalt of afzet aan de achterkant van het NS-station in Ede is er voorbijgereden: het grote, roomwitte woonhuis met wit geschilderd spijlenhek aan de Oude Bennekomseweg. Wat bijna niemand weet, is dat hierin een hitfabriek is gevestigd: White Villa Studios van muziekproducent John Dirne. En ja: Rihanna was hier. In Ede.

Volledig scherm
John Dirne in zijn muziekstudio. © Herman Stöver

Anonimiteit en exclusiviteit

Volledig scherm
Dirne met Tiësto en dj en muziekproducent Swacq (links) op de Oude Bennekomseweg in Ede. © YourBrandHub

Waarom niemand dit weet? En er geen foto’s zijn? Dat is geen toeval. Anonimiteit en exclusiviteit is wat Dirne artiesten biedt. ,,Als bekend wordt dat een artiest hier opneemt, staat de oprit vol fans”, zegt Dirne. ,,Dat is maar één keer gebeurd: toen Gerard Joling op Instagram meldde dat hij een plaat aan het opnemen was in Ede en dat hier in de straat filmde. En dan is Gerard Joling nog een Nederlandse held.”

Dirne dropt namen van de internationale top-dj’s David Guetta en Tiësto. ,,Dit is de enige studio in Nederland waar Avicii ooit gewerkt heeft. Het is voor die jongens niet interessant als dit een soort muzieksupermarkt zou zijn en we alles wat we doen etaleren. Als je dat doet, zijn ze weg.”

Om die reden heeft White Villa Studios geen website en zegt Dirne standaard ‘nee’ tegen interviewaanvragen. Hij vond het ook niet nodig zelf in de belangstelling te staan. ,,Laat de shine bij de artiest. Laat ons de machine erachter zijn die het maakt. Voor de artiest is het belangrijk om bekend te zijn, voor mij niet.” Waarom hij dit keer dan wél ‘ja’ zei? ,,Ik voel dat het tijd is om de zaak anders te benaderen. Het ‘Hou de shine bij de artiest’ past niet meer bij een tijd waarin sociale media dominant zijn. Het mysterieuze om een artiest heen is ook verdwenen.”

Daarnaast speelt zijn persoonlijke ontwikkeling een rol. ,,Ik ben nu 37. Ik heb altijd gezegd: ‘Er komt een moment dat ik naar buiten treed over wat ik heb bereikt. Maar het moet wel interessant zijn wat ik te vertellen heb’. En tien jaar geleden was dat gewoon nog niet zo interessant als nu.”

Quote

Laat de shine bij de artiest. Laat ons de machine erachter zijn die het maakt. Voor de artiest is het belangrijk om bekend te zijn, voor mij niet

John Dirne
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei