Volledig scherm
De tuin rechts, waardoor deels een fietspad moet gaan lopen. Foto: DG

Mag dat, opeens een fietspad door de tuin? (video)

EDERVEEN - Wel of geen fietspad door de tuin van de familie Donkelaar? Dat is de vraag waar de rechter in Arnhem zich donderdag over mag buigen.

Anderhalf jaar geleden kocht de familie Donkelaar uit Ederveen een stuk grond achter hun huis aan de Smidstraat met de bedoeling er tuin van te maken. In eerste instantie werd een deel van de grond nog gebruikt als tijdelijke toegangsweg voor door ontwikkelaar Dro Dun van bouwplan Munnikebeek. Toen de reguliere toegangsweg klaar was, besloot de familie de tuin te verfraaien en af te sluiten met een heg.

Fietspad
Dat hadden ze niet mogen doen, stelt Dro Dun Projectontwikkeling. Op deze plek moet namelijk een fietspad komen vanaf de nieuwe wijk naar de rest van het dorp, pal langs het huis van de familie Donkelaar.

Dit kan omdat er recht van overpad geldt op het stuk grond, stelt de ontwikkelaar. Met dat recht moet de grondeigenaar anderen toegang geven tot het stuk grond.

Reacties
Maar daar weet Margreet Donkelaar niks van. „Er heeft ooit recht van overpad op gerust, maar dat is nu verleden tijd. Dat bevestigt de gemeente Ede. En het staat bij ons nergens in de koopcontracten."

De gemeente Ede wil dit niet bevestigen of ontkennen omdat de kwestie nu door een een rechter wordt behandeld. "We geven verder geen commentaar", aldus een woordvoerder.

Ontwikkelaar Dro Dun wilde geen reactie geven op de kwestie.

Bekijk hieronder de vlog van verslaggever Albert Heller die naar Ederveen ging om de situatie met eigen ogen te zien.

Verslaggever Albert Heller bezocht de locatie in Ederveen.

De Vallei