Marc van der Woude zette de website wandeleninede.nl op voor mensen als hij die graag er op uit trekken.
Volledig scherm
Marc van der Woude zette de website wandeleninede.nl op voor mensen als hij die graag er op uit trekken. © Elly Molenaar

Marc helpt de wandelaar ontsnappen uit de ‘Bermudadriehoek’ in het Edese bos

EDE - Wandel je in het Deelerwoud tijdens de schemering, dan kom je vast en zeker een hert tegen. En de wandelroute over het Wekeromse Zand voert je naar een prachtig uitzicht over het hele gebied. Al deze 'pareltjes' wil Edenaar Marc van der Woude met andere wandelliefhebbers delen.

Daarom heeft hij de website wandeleninede.nl ontwikkeld, met informatie over en links naar maar liefst 125 bestaande wandelroutes door de vele natuurgebieden die de gemeente rijk is. Van der Woude is een fervent wandelaar. Hij is ieder weekend wel ergens in de Edese natuur te vinden.

Samen met zijn vrouw of alleen, maar altijd bewapend met een paar stevige wandelschoenen. ,,De Valouwe vind ik bijvoorbeeld een prachtig gebied. Maar ook het Wekeromse Zand is mijn favoriet. Het is er veel rustiger dan bijvoorbeeld de Ginkelse Heide.”

Hoofd leeg: nieuwe ideeën

Door te wandelen maakt hij zijn hoofd leeg en komt hij op nieuwe ideeën. ,,Zo is ook het plan ontstaan om deze overzichtswebsite te maken. Ik run een eigen online mediabedrijf en ontwikkel websites en strategieën voor ondernemers, non-profitorganisaties en overheidsinstellingen.‘’

Quote

Soms doe je iets nou eenmaal omdat je er liefde voor hebt en niet omdat je er geld voor krijgt.

Van der Woude maakte wandeleninede.nl 'tussen de bedrijven door'. ,,Een behoorlijke klus waar ik niets aan verdiend heb. Soms doe je iets nou eenmaal omdat je er liefde voor hebt en niet omdat je er geld voor krijgt. Ik voel een sterke betrokkenheid voor de plek waar ik woon en vind dat zo'n website niet mag missen in een gemeente met zoveel unieke natuurgebieden. Daarom heb ik mijn tanden erin gezet.’’

Marc van der Woude aan de wandel in het bos.
Volledig scherm
Marc van der Woude aan de wandel in het bos. © Elly Molenaar

De Edenaar heeft in eerste instantie wel geprobeerd de gemeente en andere instanties te betrekken in zijn project. ,,Best vreemd eigenlijk, maar ze wilden er niet in investeren. Nu de website af is, krijg ik wel veel positieve reacties van ze. Ook van andere wandelaars trouwens.’’

De Bermudadriehoek van het Edese bos

Zelf vindt Van der Woude het eerlijk gezegd het fijnst om te wandelen zonder voorbedachte route. Maar soms is het wel handig een plannetje te hebben. In de door hem zelfbenoemde 'Bermudadriehoek' in het Edese bos bijvoorbeeld. ,,Daar zijn mensen ingewandeld en nooit meer teruggezien'', grapt hij. 

,,Maar even serieus. Ik was daar, toen ik net in Ede woonde, steeds mijn oriëntatie kwijt. Hoe het precies kwam, weet ik niet, maar meestal verdwaalde ik er.'' Een wandelroute bij de hand hebben, is dan wel handig.

Omdat hij zich realiseert dat veel andere wandelliefhebbers niet eens de deur uit gaan zonder routebeschrijving, heeft hij de website samengesteld. ,,Ik hoop dat het mensen inspireert om in onze prachtige natuur te gaan wandelen.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei