Volledig scherm
Een vuilniswagen van de ACV © Herman Stöver

Meer afval brengen bij nieuwe ‘milieubus’

EDE - Edenaren moeten hun herbruikbare huisraad met ingang van volgend jaar zelf naar kringloopwinkel Restore brengen. Het aan huis ophalen stopt.

Reden voor het stoppen van de ophaalservice is dat het te duur wordt, terwijl de opbrengst van de verkoop van de tweedehands spullen zeer gering is. Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief over huishoudelijk afval aan de gemeenteraad.

Grondstoffenbus

De mileubus, ‘s maandags bij de Edese warenmarkt en op vrijdagen aan het Bart van der Elstplantsoen in Bennekom is hard aan vervanging toe. Hij is aan het eind van zijn levensduur. 

Als het goed is neemt de een zogeheten grondstoffenbus zijn plaats in. Naast chemisch afval neemt deze bus ook kleine elektrische apparaten, klein huisraad, boeken en textiel mee. Afvalinzamelaar ACV onderzoekt op dit moment of een dergelijke bus haalbaar is. 

Ondergrondse container oud papier

De inzameling van oud papier bij hoogbouwcomplexen gaat na 2020 waarschijnlijk licht veranderen. Nu kunnen de bewoners hun oud papier en karton nog kwijt in kleine verrijdbare containers. Dat wordt te duur, met dank aan de mindere opbrengsten voor oud papier. 

ACV studeert nu op het plaatsen van ondergrondse containers voor oud papier.

Steeds minder restafval

Sinds 1 januari 2018 betalen inwoners van de gemeente Ede voor het ophalen van hun restafval. De bedoeling hiervan is dat er minder restafval naar de vuilverbranding hoeft te worden vervoerd en dat er meer grondstoffen voor hergebruik worden ingezameld. 

Dat lukt vooralsnog goed. In het eerste jaar halveerde de gemiddelde hoeveelheid restafval per Edenaar bijna: het zakte van 200 kilo naar 107 kilo per jaar. Dat was direct al beter dan de streefhoeveelheid voor dit jaar (130 kilo per inwoner).

Kleine stijging in andere plaatsen

De cijfers voor dit jaar zijn natuurlijk nog niet bekend, maar op grond van de eerste negen maanden denkt ACV dat de hoeveelheid restafval per inwoner in 2019 op ongeveer hetzelfde niveau uitkomt als in 2018. 

In veel andere plaatsen waar betaald afval inzamelen is ingevoerd, was er in het tweede jaar een kleine stijging van de hoeveelheid restafval te zien. Dat komt omdat de inwoners in het tweede jaar vaak wat minder aandacht hebben voor het afval scheiden dan het eerste jaar. In Ede is dit effect vooralsnog niet merkbaar.

Afvalstoffenheffing blijft gelijk

Als Edenaren dezelfde hoeveelheden afval als dit jaar, dan betalen ze in 2020 net zoveel aan afvalstoffenheffing als in 2019. Dat bestaat uit een vast bedrag per huishouden van 177 euro en 90 eurocent voor iedere keer dat ze een container (van 30 liter) buiten zetten. Is de container groter, is dat bedrag hoger (tot 7,20 euro voor een container van 240 liter). 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei