Volledig scherm
© ANP

Meer vuurwerkvrije zones in Ede tijdens jaarwisseling

EDE - Ede heeft voor de jaarwisseling weer een aantal gebieden aangewezen als vuurwerkvrije zone. Die liggen net als vorig jaar rond Ziekenhuis Gelderse Vallei, de hospices en de twee kinderboerderijen. Daarnaast is ook een aantal tunnels vuurwerkvrij verklaard.

De fiets- en voetgangerstunnels zijn toegevoegd aan de lijst, omdat het afsteken van vuurwerk in tunnels extra geluidsoverlast geeft voor omwonenden. Binnen de vuurwerkvrije zones is het afsteken van vuurwerk tussen 18.00 uur op oudejaarsdag en 02.00 uur nieuwjaarsdag verboden, met uitzondering van zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, knaltouwtjes en dergelijke. Buiten de hierboven genoemde tijden is het afsteken van vuurwerk sowieso verboden.

Vorig jaar organiseerde de gemeente Ede voor het eerst ook een openbare vuurwerkshow. Die werd op 30 december gehouden op het Enka-terrein en trok zo'n drieduizend toeschouwers. Dit jaar komt er op dezelfde plek een vervolg, alleen op oudjaarsavond rond middernacht.

Algeheel vuurwerkverbod

De gemeente heeft ook een meting onder de Edese bevolking gedaan om te zien hoe de inwoners staan tegenover een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk. Hiervoor is het inwonerspanel van de gemeente ingezet. Hoewel het panel geen afspiegeling is van de Edese bevolking geven de resultaten volgens de gemeente wel een eerste beeld van de meningen in Ede. Uit het onderzoek blijkt dat twee vijfde van de panelleden wel eens vuurwerk afsteekt tijdens oud en nieuw. Het afsteken is met name populair onder de jongeren (tot 30 jaar) en bij mensen tussen de 30 en 50 jaar.

De helft van de geïnterviewden is voorstander van een algeheel verbod op vuurwerk. Ruim een derde is tegen. Het aantal voorstanders van een verbod neemt toe met de leeftijd. Negen van de tien panelleden is voorstander van vuurwerkvrije zones. De resultaten van het onderzoek worden zo veel mogelijk meegenomen in het vuurwerkbeleid voor de komende jaarwisselingen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei