Volledig scherm
Lisan van Hulten observeert het gedrag op en rond het voetbalveld bij V.V. Bennekom. © Tamara Reijers

Met de telefoon in de hand sfeer op het veld meten

EDE - Een veiliger sportklimaat door het gebruik van een app. Kan dat? Studenten van de HAN stonden zaterdag bij vijf Edese sportclubs met hun telefoon langs de lijn.

Quote

Iedere keer als er iets gebeurt op het veld of langs de lijn, druk ik op een van de vakjes op het scherm.

Lisan van Hulten

,,Op het scherm zie je twaalf gekleurde vakjes staan’’, legt student Lisan van Hulten uit terwijl ze haar mobiele telefoon toont. ,,De groene vakjes benoemen positief gedrag, zoals je excuses aanbieden na een overtreding. De gele vakjes geven gedrag aan dat nog net door de beugel kan, tijdrekken bijvoorbeeld. De rode vakjes staan voor negatief gedrag waar de scheidsrechter een kaart voor kan geven, zoals schelden, schoppen of slaan. Iedere keer als er iets gebeurt op het veld of langs de lijn, druk ik op een van de vakjes op het scherm.’’

Adviesrapport

Aan de hand van de VSK-app - ontwikkeld door het Mulier Instituut om een veilig sportklimaat te creëren - observeert Van Hulten vanmiddag alle gedragingen op en rond het veld bij V.V. Bennekom. Voor haar minor Sportbestuurder van de toekomst, die Van Hulten volgt aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, schrijft ze een adviesrapport voor de Bennekomse voetbalvereniging. Om de sfeer op de club te bepalen, staat ze met haar telefoon in de hand langs de lijn bij het eerste team van ‘meisjes onder de vijftien’. Zij spelen hun kampioenswedstrijd tegen voetbalvereniging DIO ’30 uit Druten.

Samenwerking

Quote

De verenigin­gen krijgen een concreet beleidsad­vies dat ze kunnen uitvoeren.

Joost Gerrits

Ook op andere verenigingen in de gemeente Ede beoordelen studenten het sportklimaat met de mobiele app. Het project is een samenwerking tussen de HAN, NOC*NSF, Sportforum Ede en Sportservice Ede. Joost Gerrits, projectleider ontwikkeling en uitbreiding bij Sportservice Ede, is blij met het initiatief. ,,De verenigingen worden geconfronteerd met een eindbeoordeling en krijgen een concreet beleidsadvies dat ze kunnen uitvoeren.’’

Lees de uitgebriede reportage in De Gelderlander, editie Vallei, van maandag 15 mei, digitaal via krant.gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei